Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-a zamrzava štrajk

15.10.2022. 08:17 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

U skladu s dogovorima s održanog sastanka s predstavnicima Pregovaračkog tima imenovanog ispred Vlade HBŽ-a, Skupština Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-u u petak je donijela odluku o "zamrzavanju" obustave rada.

U zgradi Vlade HBŽ-a održan je sastanak između predstavnika županijskog Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu i Pregovaračkog tima imenovanog ispred Vlade vezano za zaključenje kolektivnog ugovora za područje zdravstva.

U skladu s dogovorima s održanog sastanka s predstavnicima Pregovaračkog tima imenovanog ispred Vlade HBŽ-a, Skupština Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-u u petak je donijela odluku o "zamrzavanju" obustave rada, odnosno štrajka s danom 17. listopada 2022. godine, imajući u vidu interes pacijenata i građana ove županije, kazali su Feni iz Sindikata.

"Štrajk će formalno prestati danom potpisa kolektivnog ugovora o čemu odluku donosi Skupština Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-a", poručila je članica Sindikata Ivana Čelar Mišić.

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu Hercegbosanske županije od kraja rujna bio je u štrajku, a kao razlog su navedeni - potpuno ignoriranje zahtjeva sindikata, umanjenje stečenih prava, te diskriminacija i omalovažavanje u odnosu na ostale sindikate u zdravstvu.

Između nadležnog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a, s jedne strane i Sindikata liječnika i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara HBŽ-a, s druge strane, nedavno je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika-doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području HBŽ-a. 

"Iako se naziv našeg sindikata nalazi u nazivu kolektivnog ugovora i sadržaju istoga kao i da smo supotpisnici, isti nismo potpisali jer je neprihvatljiv. U tijeku vođenja pregovora nijedan naš argument niti zahtjev nije usvojen. Na naša pisana očitovanja i traženja iz Vlade HBŽ-a nijednom se nije odgovorilo čak ni na naše izmjene i smanjenje prvobitnih zahtjeva", kazali su tada iz Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti