Norveški ambasador Reinertsen posjetio Tešanj: Uložite u obrazovanje generacija koje dolaze

15.10.2022. 08:32 / Izvor: Akta.ba
OBRAZOVANJE

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen boravio je u Tešnju, gdje je posjetio Osnovnu školu "Huso Hodžić", koja je opremljena STEM učionicom u okviru projekta "Ekonomsko upravljanje za rast (EGG 2)".

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen boravio je u Tešnju, gdje je posjetio Osnovnu školu "Huso Hodžić", koja je opremljena STEM učionicom u okviru projekta "Ekonomsko upravljanje za rast (EGG 2)".

Ambasador je posjetio i “STEM -sajam ideja na kojem su studenti predstavili svoje projekte, a potom je održao prvi u nizu „Generation Talks“ razgovora sa mladima, što je aktivnost kroz koju želi da predstavi ideje Kraljevine Norveške u podršci inovacijama i obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

"STEM obrazovanje omogućava mladim ljudima da više razmišljaju o životnoj sredini i da spoje teorijska znanja sa praksom. Na današnjem Sajmu ideja u OŠ „Huso Hodžić“ imao sam priliku da razgovaram sa učenicima koji sa  13-14 godina već tako široko razmišljaju o tome šta njihovoj zajednici treba, kako da poboljšaju živote svojih sugrađana i predlože pametna rješenja za svoj grad", kazao je ambasador Reinersten.

Podrška Vlade Kraljevine Norveške, dodao je, kroz projekte EGG daje rezultate, te se STEM kabineti zaista koriste za približavanje novih ideja studentima i drugačiji pristup znanju.

Pojasnio je da STEM pristup obuhvata nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Zanimanja koja su obuhvaćena STEM-om su deficitarna u Bosni i Hercegovini, a izuzetno su važna za razvoj i budućnost BiH.

"Moramo ova polja istraživanja približiti mlađim generacijama, dati im priliku da uče i oni će dati praktična rješenja. U današnjem razgovoru sa mladim Tešnja rekao sam da obrazovanje treba da vide kao investiciju i da se ne boje poboljšanja uslova učenja", naglasio je Reinertsen. 

Ambasador Reinertsen se zahvalio direktoru Osnovne škole "Huso Hodžić" Tariku Kantiću, kao i nastavnicima i učenicima koji su bili domaćini skupa.

Uz podršku Kraljevine Norveške, u bliskoj saradnji sa lokalnim vlastima, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sprovodi drugu fazu projekta „Ekonomsko upravljanje za rast“ (EGG2).

Kroz ove aktivnosti UNDP nastoji da podrži ulaganja zajednice u obrazovanje, poduzetništvo i inovacije. U okviru projekta EGG2 osigurano je oko 1 milion KM za opremanje preko 30 škola STEM kabinetima koji podržavaju zajedničke aktivnosti, edukaciju, podsticanje inovacija i širenje kruga učenika uključenih u sekcije koje podstiču istraživanje i inovacije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti