Otkazana sjednica Gradskog vijeća Zavidovići na kojoj se trebalo raspravljati o prodaji lokomotive

18.10.2022. 09:27 / Izvor: Akta.ba
lokomotiva kusače

Na dnevnom redu sjednice je trebala biti jedna tačka, a na kojoj bi se raspravljalo o kupoprodaji parne lokomotive Kusače.

Prva vanredna sjednica Gradskog vijeća Zavidovići koja je trebala biti održana danas, 18. oktobra, otkazana je odlukom većine članova Kolegija Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu sjednice je trebala biti jedna tačka, a na kojoj bi se raspravljalo o kupoprodaji parne lokomotive Kusače.

Na sjednici Kolegija je donijeta odluka o otkazivanju ove sjednice, a nakon što je u petak Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić saopštila da će predložiti Gradskom vijeću Grada Sarajevo da odustanu od kupovine navedene lokomotive.

"Bili bismo počašćeni da sa vama podijelimo divan djelić historije vašeg grada, ali potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada. Iz istog poriva smo i sami renovirali Bistričku stanicu i iz istog razloga uz nju želimo vidjeti i popularnog "Ćiru". Svakako, ni na koji način ne insistiramo da to bude baš vaša lokomotiva. Veseli nas i raduje što dijelimo istu strast prema lijepim elementima naše historije. Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložiću da odustanemo od kupovine vašeg "Ćire", u nadi da ćemo uspjeti naći neku drugu lokomotivu i da ćemo zajedno uživati u pogledu i u Sarajevu i u Zavidovićima", poručila je gradonačelnica građanima Zavidovića.

Takođe, prema riječima gradonačelnika, grad Zavidovići su u petak poslali ponudu za kupovinu Ćire.

Gradonačelnik i gradsko vijeće su obećali da će uvrstiti tačku o realizaciji kupovine Ćire na redovnoj sjednici koja će se održati 31. oktobra i takođe donijeti zaključke za rješavanje problema Krivajine vile.

"S obzirom da je stečajni upravnik obavijestio gradsku službu da ne može prisustvovati vanrednoj sjednici, iskreno se nadamo da će pokazati odgovornost prema funkciji koju obavlja i da će prisustvovati redovnoj sjednici", saopćeno je.

Članovi neformalne grupe građana poručuju da će maksimalno pratiti i svakodnevno se interesovati o realiziciji ponude za kupovinu Ćire, kao i situaciju oko Krivajine vile.

Iz Gradske uprave Zavidovići također da vode da je u petak, 14.10.2022. godine, pokrenuo pregovarački postupak javne nabavke za nabavku parne lokomotive za potrebe Grada Zavidovići. Grad Zavidovići za ovu namjenu opredijelio je 45.000,00 KM. Pregovarački postupak objavljen je na web portalu Grada Zavidovići, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama a o toku postupka javne nabavke javnost će biti blagovremeno obaviještena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti