Spriječeno bogaćenje na stikerima: 90 dana roka za usklađivanje Pravilnika o registraciji vozila

18.10.2022. 10:08 / Izvor: Akta.ba
stikeri

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dobilo je rok od 90 dana da izvrši usklađivanje Pravilnika o registraciji vozila, a nalaže mu se i da u roku od najkasnije pet dana od isteka roka o poduzetim aktivnostima informiše Upravni inspektorat.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dobilo je rok od 90 dana da izvrši usklađivanje Pravilnika o registraciji vozila, a nalaže mu se i da u roku od najkasnije pet dana od isteka roka o poduzetim aktivnostima informiše Upravni inspektorat.

afera stikeri

Kako je navedeno u rješenju kojeg je objavila Istraga.ba Upravni inspektorat je krajem augusta zaprimio incijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH nakon što je ministar Vojin Mijatović uveo izmjene Pravilnika koje su stupile na snagu 1. septembra, a koje podrazumijevaju nove stikere s RFID tehnologijom za praćenje svih vozila iz kancelarije jedne privatne kompanije.

Inspektori su tokom nadzora utvrdili da odredbe Pravilnika nisu dovoljno jasno i precizno normirane, jer se iz njih može zaključiti da se njima, bez jasnog zakonskog osnova, određeni stručni poslovi prenose ili bi se mogli prenijeti na druge institucije.

Istaknuto je da se izmjenama ostavlja mogućnost da povjeravanje javnih ovlaštenja mogu obavljati i privatne kompanije.

Inspektori su naveli kako se upravni i stručni poslovi iz nadležnosti organa uprave mogu povjeriti drugim pravnim licima samo zakonom koji se donosi u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Zaključeno je da se javna ovlaštenja mogu prenositi samo zakonom, a ne podzakonskim aktima.

Da podsjetimo, portal Akta.ba je ranije pisao na ovu temu kada je i Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izrazila zabrinutost i neslaganje u vezi sa spornim Pravilnikom o registraciji vozila.

Iz Komisije su tada naveli da ovakvu odluku smatraju jednostranom, te da, između ostalog, nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini i Zakonom o javnim nabavkama, kao i Ustavom Bosne i Hercegovine.

"Napominjemo da smatramo da je Pravilnik donošen jednostrano od strane resornog ministra i da nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH, Zakonom o agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH, Zakonom o upravi, Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o javnim nabavkama BIH", istakli su tada iz Komisije za sigurnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti