Sindikati potpisali kolektivni ugovor za zaposlene koji nije u saglasnosti sa Ustavom RS

19.10.2022. 12:53 / Izvor: Akta.ba
kolektivni ugovor

Da podsjetimo, ugovor su zaključili Savez sindikata Republike Srpske, Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske - Sindikalna organizacija "Gradska uprava" Trebinje i gradonačelnik Grada Trebinja.

Ustavni sud Republike Srpske je na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske i člana 60. stav I. tačka a i b) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske na sjednici održanoj 12. oktobra 2022. godine, donio odluku u kojoj je navedeno da "Kolektivni ugovor za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Trebinja" nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske. Zakonom o radu i Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.

Da podsjetimo, ugovor su zaključili Savez sindikata Republike Srpske, Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske - Sindikalna organizacija "Gradska uprava" Trebinje i gradonačelnik Grada Trebinja.

"Sindikat uprave Republike Srpske podnio je Ustavnom sudu Republike Srpske prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Trebinja ("Službeni glasnik Grada Trebinja" broj 3/21), koji su zaključili Savez sindikata Republike Srpske, Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske - Sindikalna organizacija "Gradska uprava" Trebinje i gradonačelnik Grada Trebinja, smatrajući da navedeni akt nije u saglasnosti sa članom 108. stav 2. Ustava Republike Srpske i članom 242. Zakona o radu", navedeno je u Odluci.

Predlagač ističe da kod poslodavca - Grad Trebinje djeluju dvije sindikalne organizacije i to: Sindikalna organizacija "Gradska uprava" Trebinje, koja djeluje u sastavu Sindikata uprave Republike Srpske, i Sindikalna organizacije "Gradska uprava" Trebinje, koja djeluje u sastavu Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

Navedeno je da prilikom zaključivanja osporenog kolektivnog ugovora predmetni odbor nije formiran, te da pregovaranje i zaključenje kolektivnog ugovora nije sprovedeno saglasno navedenoj zakonskoj odredbi, zbog čega je osporeni akt u cjelini nezakonit i neustavan.

"Dodatno, predlagač smatra da odredba člana 12. osporenog kolektivnog ugovora nije u skladu sa čl. 9. i 136. Zakona o radu, s obzirom na to da propisuje manja prava, odnosno utvrđuje nepovoljnije uslove rada od prava utvrđenih zakonom, jer se istim suspenduju odredbe koje se odnose na disciplinski postupak i izricanje disciplinske sankcije, te predstavlja vid umanjenja plate bez zakonskog osnova", piše u Odluci.

kolektivni ugovor

 Iz Sindikata uprava Republike Srpske su kazali da se radi o ugovoru koji ide na štetu radnika.

"Još jedan dokaz čemu služi Žuti sindikat i Savez sindikata koji su potpisali kolektivni ugovor na štetu radnika, ali zato je tu Sindikat uprave RS koji je istinski zaštitnik radnika u jedinicama lokalne samouprave, uprave i javnih službi", naglasili su. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti