Imate ICT startup ideju? Prijavite se na BH TechLab i ostvarite šansu za investiranje do 200.000 KM

19.10.2022. 13:44 / Izvor: Akta.ba
bh techlab prezentacija

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i BH Telecom upriličili su danas u Sarajevu prezentaciju BH TechLab platforme za podršku ICT startup ideja.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i BH Telecom organizovali su danas u Sarajevu prezentaciju BH TechLab najpopularnije platforme za podršku ICT startup ideja.

Platforma je kreirana s ciljem da podrže ubrzani razvoj inovativnih, održivih biznisa u BiH. Ključne prednosti platforme ponuđene kroz dva javna poziva s ukupnim investicionim fondom od 15 miliona KM za sve inovativne inicijative i prijedloge koji se nalaze u ranoj fazi razvoja (rep-seed, seed) poslovnih modela ali i one scale-up startup proizvode kojima je potrebna podrška za brži rast i razvoj.

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brand ambasador BH TechLab-a, kazao je za Akta.ba da u protekle dvije godine, koliko je platforma aktivna, vrijedno rade da sve prednosti platforme predstave na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Napominje da su okviru platforme trenutno aktuelna dva javna poziva sa ukupnim fondom od 15 miliona KM. 

"Pokrivamo različite etape razvoja – od inicijalne poslovne ideje koja je u ranoj fazi razvoja, do gotovog kreiranog rješenja koje je prisutno na tržištu, a potrebna su mu sredstva za brži rast i razvoj", kazao je.

HARIS LUČKIN

Haris Lučkin

 

Ono po čemu se platforma BH TechLab diferencira u odnosu na slična rješenja koja pružaju podršku startupima u BiH je što imaju snažne tehničko-tehnološke kapacitete koji su itekako bitni mladim kreativnim ljudima da ispitaju, istestiraju, izvaloriziraju svoj prijedlog.

"Imamo jake tehničke resure, našu IoT platformu koja pruža stabilno, sigurno i pouzdano okruženje i koja nudi mogućnost testiranja svih digitalnih servisa i usluga", naglašava on za naš portal.

Dodaje da imaju vrlo je zapažen broj prijava koje pokrivaju određena rješenja iz naprednih tehnologija i interesantnih industrija. 

"Jako je važno da nastavimo ovim putem i da svi akteri startup scene ohrabruju mlade ljude da se bave inovativnim biznisima. Znamo da je inovacije u ICT-u itekako utiču na ekonomski rast i one su te koje provode procese digitalne transformacije. Ona je ključ ekonomskog napretka, dovodi do konrektnih promjena na tržištu i utiče na konkurentnost bh. privrede", poručio je Lučkin.

Smatra da vrijednim radom i angažmanom ostvaruju dobre rezultate koji pokazuju da su na pravom putu. 

BH Telecom okuplja najvažnije aktere startup ekosistema (obrazovne institucije, razvojne agencije, vladin i nevladin sektor, međunarodne organizacije), te je predvodnik digitalne transformacije i najveći tehnološki partner javnog i privatnog sektora. 

"U okviru BH TechLab platforme objedinjujemo široku mrežu partnera od fakulteta, razvojnih agencija, različitih vladinih i nevladinih organizacija. Cilj nam je da gradimo jednu prepoznatljivu i podržavajuću infrastrukturu za razvoj svih perskepktivnih i održivih biznisa. Općenito, cilj nam je da gradimo jednu kulturu važnosti inovacija u našoj zemlji", ističe Lučkin.

 

serda radionica

 

Stručni saradnik za posredovanje na tržištu rada i edukaciju SERDA-e Zlatan Saračević rekao je da je današnja prezentacija prva operativna aktivnost nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa BH Telecomom.

"Pozvali veliki broj firmi, startupova koji su bili dio aktivnosti koje SERDA implementira i koje su obuhvaćene kroz program poslovanja implementacije samih projekata", kazao je Saračević. 

Istakao je da im cilj zainteresiranim aplikantima približiti startup scenu u BiH i da dobiju informacije na koji način mogu aplicirati za sredstva iz fonda BH Telecoma i kako da se pripreme na najbolji način da realizuju svoje poslovanje.

Članovi BH TechLab tima Enisa Brka i Duljko Hasić, prisutnima su u dijelu radionice “Pitanja i odgovori” dodatno približili način rada BH TechLab platforme kao i proceduru prijave na aktuelni javni poziv za sufinansiranje startup-a.

Kome je poziv namijenjen?

Poziv je namijenjen startupima mlađim od 3 godine, registrovanim kao privredna društva na teritoriji BiH, a koji imaju:

- Implementiran inovativni ICT proizvod / rješenje na tržištu

- Posvećen razvojni tim

- Prve kupce / korisnike proizvoda / usluge

- Prihod od svojih inovativnih proizvoda / usluga

- Ostvarljivu strategiju tržišnog razvoja

- Jasan plan za scale up fazu investiranja

Ukupni fond za investiranje je 2.000.000 KM, dok je maksimalni iznos sredstava po prijavi 200.000 KM.

"Investiranje se vrši ulaskom BH Telecoma u vlasničku strukturu startupa u iznosu od 10-25 posto. Novac doznačen po osnovu investicije može biti potrošen samo u svrhu razvoja proizvoda ili tržišta", pojasnio je Lučkin.

Prijave za starupe su otvorene do 31. decembra 2022. godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti