Ukidanje baze Wizz Aira u Sarajevu pogoduje Tuzli: Veći broj letova, a s operacijama kreće i Ryanair

20.10.2022. 09:33 / Izvor: Faktor
tuzla

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) očekuju da će ove godine premašiti plan koji iznosi 400.000 prevezenih putnika.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) očekuju da će ove godine premašiti plan koji iznosi 400.000 prevezenih putnika. Tim očekivanjima ide u prilog dolazak nove aviokompanije Ryanair, ali i gašenje baze Wizz Aira u Sarajevu, što je već dovelo do povećanja broja letova iz Tuzle.

"Sa sigurnošću možemo reći, da ćemo povratkom linije za Eindhoven iz Sarajeva u Tuzlu te povećanjem broja letova na postojećim linijama, naš obim posla u novembru povećati za 15 do 20 posto. To je nivo saobraćaja koji mi imamo u ljetnim mjesecima. Naprimjer, imat ćemo čak pet puta sedmično letove za Beč i Memmingen, četiri puta sedmično za Dortmund, što u mnogome olakšava planiranje putnicima", kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević.

Tuzlanski aerodrom od 1. novembra dobija još jednu aviokompaniju koja će prevoziti putnike, a to je Ryanair, koji u zimskom planu letenja kao destinacije nudi aerodrom Arland kod Stockholma, Memmingen i Beč.

"Mi smo u prvih devet mjesci ove godine imali 330 hiljada putnika. S obzirom na broj linija u posljednja tri mjeseca, gotovo sa sigurnošću možemo reći da ćemo prebaciti naš plan od 400 hiljada putnika na nivou godine", navodi Halilčević.

On dodaje da MAT traži prijevoznika za Istanbul, i ističe da imaju interes da se broj avioprijevoznika iz Tuzle poveća.

"Imamo listu želja kada su u pitanju nove destinacije, a to su Hamburg i Dusseldorf u Njemačkoj, ljudi dosta traže destinacije u Belgiji te Francuskoj, gdje prednjači Pariz, ima interesa za London i Dublin", navodi Halilčević.

MAT je godinama imao samo jednog avioprijevoznika, a samim tim je i poslovao pod stalnim rizikom, što je potvrđivalo i mišljenje s rezervom prilikom eksterne revizije. Tokom zimskog reda letenja putnicima će biti dostupno 15 destinacija u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Francuskoj i Holandiji, a za očekivati je za od 1. aprila u planu vidimo još neke destinacije koje traže putnici i menadžment MAT-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti