Skupština Brčkog usvojila Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit

20.10.2022. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Brčko

Skupština Brčko distrikta je na 31. redovnoj sjednici, usvojila Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojim će se uvesti mogućnost donacija sportu od strane privrednika s područja Distrikta.

Skupština Brčko distrikta je na 31. redovnoj sjednici, između ostalog, u prvom čitanju, usvojila Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojim će se uvesti mogućnost donacija sportu od strane privrednika s područja Distrikta u visini od 10 posto od ostvarenog prihoda za prethodnu godinu.

U prvom čitanju usvojene su i Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu.

U drugom čitanju Skupština je usvojila Izmjenu Zakona o Direkciji za finansije i Dopune Zakona o javnoj imovini Brčko distrikta kojima je predviđeno uvođenje instituta sticanja kao načina otkupa vlasništva nad imovinom. Iz skupštinske procedure povučen je Nacrt zakona o pčelarstvu.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da je Skupština imala u planu da razmatra niz akata koji se tiču funkcionisanja Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ ali da su te tačke odgođene.

"Informisani smo da se predstavnici Upravnog odbora Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ nisu pojavili na sjednicama skupštinske Komisije za komunalnu djelatnost što je otvorilo niz pitanja“, rekao je Milić.

Milić je naveo da je na 31. redovnoj sjednici Skupštine bilo prijedloga da se ovi akti obore čime bi se otvorila mogućnost za smjenu UO JP „Komunalno Brčko“, te da će se ovim problemom Skupština baviti u narednom periodu jer se slično ponašaju i članovi upravnih odbora drugih javnih preduzeća.

Na 31. redovnoj sjednici razmatran je Prijedlog budžeta Distrikta za 2023. godinu i usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta Distrikta za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti