Otkazana sjednica Vijeća ministara BiH, dnevni red bez prijedloga odluke o Programu reformi BiH

20.10.2022. 13:08 / Izvor: Akta.ba
vijeće ministara

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je trebala biti održana danas u Sarajevu, otkazana je, nakon što ni prethodne četiri također nisu održane.

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je trebala biti održana danas u Sarajevu, otkazana je, nakon što ni prethodne četiri također nisu održane. 

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da sjednica nije održana jer nisu došli svi ministri, iako je održan kolegij, odnosno zbog nedostatka kvoruma. Novi termin održavanja sjednice bit će naknadno utvrđen.

Naveo je da se danas prvi put desilo da se sjednica otkazuje na dan održavanja zbog nepojavljivanja ministara.

Na sjednicu nisu došli ministri iz reda bošnjačkog naroda. Razlog je što je predsjedavajući Zoran Tegeltija odbio, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrstiti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

"Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH.  Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči", objavila je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Također, dodaje, tu je i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

"Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH. Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije", istakla je Turković.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije.

Navodi da zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti