Zaposleni u banjalučkim vrtićima obustavili štrajk, postignut dogovor sa Gradskom upravom

21.10.2022. 07:29 / Izvor: SRNA
vrtići

Radnici banjalučkog Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje obustavili su štrajk nakon što je postignut dogovor sa Gradskom upravom o ispunjenju njihovih zahtjeva.

Radnici banjalučkog Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje obustavili su štrajk nakon što je postignut dogovor sa Gradskom upravom o ispunjenju njihovih zahtjeva, saopštila je sinoć predsjednik Sindikalne organizacije tog centra Snježana Markić Stojaković.

"U narednih 10 dana relokacijom sredstava Grad Banjaluka obezbijediće isplatu zaostalog dijela uvećanja plata za dva mjeseca u ukupnom iznosu od po 100 KM za zaposlene radnike u Centru", istakla je Stojakovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njenim riječima, isplata sredstava za preostala tri mjeseca tekuće godine obezbijediće se kroz rebalans budžeta, a ukoliko do usvajanja rebalansa budžeta ne dođe, isplata će biti obezbijeđena kroz nacrt budžeta za iduću godinu.

Ona je navela da će se u narednoj godini biti obezbijeđena sredstva za drugi dio povećanja plata kroz nastavak usaglašavanja kolektivnog ugovora za zaposlene u Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Banjaluka.

Stojakovićeva je upozorila da će zaposleni u Centru ponovo stupiti u štrajk ukoliko ne dođe do realizacije dogovorenih zaključaka.

Ona je rekla da su na sastanku Gradske uprave Banjaluka, Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje i Sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu Republike Srpske usvojeni zaključci o ispunjavanju uslova radnika banjalučkih vrtića.

Stojakovićeva je rekla da sindikat traži i pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave Banjaluka došlo do bolje ponude u odnosu na prethodnu.

"Vidjećemo kako će ići realizacija zaključaka. Nama su na raspolaganju svi oblici sindikalne borbe. Ukoliko ne budu naši zahtjevi ispunjeni mi ćemo nastaviti sa sindikalnom borbom i sigurno ćemo doći do ostvarenja naših ciljeva", istakao je Gnjatić.

Radnici banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje započeli su jutros štrajk zahtijevajući povećanje od 50 KM koje im je obećano za avgustovsku platu, zaključivanje kolektivnog ugovora kojim bi im plate bile dodatno povećane, kao i da svako povećanje primanja zaposlenih u Gradskoj upravi prati isto povećanje za radnike ovog centra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti