Više od 80 bh. izlagača na sajmu organske i poljoprivredne proizvodnje u Zenici

21.10.2022. 13:12 / Izvor: Fena
sajam zenica

Trodnevni, jubilarni 10. sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva "OPENS – Zenica 2022" počeo je danas.

Trodnevni, jubilarni 10. sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPENS – Zenica 2022”, počeo je danas na Trgu Alije Izetbegovića u tom gradu, gdje se okupilo više od 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona.

"Zahvalni smo svim izlagačima, koji su ove godine uzeli učešće te izložili svoje proizvode koji su našim građanima potrebni za pripremu zimnice. Na izvoru imaju sve proizvode koji im trebaju, a koji su uz to i veoma kvalitetni. Naša krilatica za ovogodišnji sajam je 'Naša proizvodnja, naša sigurnost'", istakao je predsjednik Kantonalnog udruženja poljoprivrednika ZDK-a Emir Tutmić.

Među izlagačima su i proizvođači smokve i prerađevina iz Stoca, zatim proizvođači suhomesnatih proizvoda, mliječnih prerađevina, voća i povrća, a po tradiciji je najviše proizvođača meda i drugih pčelinjih produkata.

"Niz godina posjećujemo ovaj, ali i druge sajmove u našoj zemlji. Petnaest se godina bavimo pčelarstvom, a naše pčele vozimo na razne vrste ispaša u BiH. Na štandu ovog puta imamo šumski, planinski, kesten, livada i bagremov med te ostale proizvode. Ove su godine cijene malo više pa su, naprimjer, velike tegle meda 20 i 25 KM", ističe pčelar iz Kotorskog kod Doboja Almir Mrkonjić.

Sajam su podržali i Grad Zenica te Udruženje “Zlatne kapi” iz Jelaha kod Tešnja, a bit će zatvoren u nedjelju, 23. oktobra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti