U Srebreniku vijećnici sebi povećali paušale, građani ogorčeni

26.10.2022. 08:13 / Izvor: BHRT
Srebrenik

Dok svjedočimo poskupljenjima i najavama novih, strukture vlasti donose rješenja kako prevladati krizu, pod uslovom da je riječ o njihovim interesima.

Dok svjedočimo poskupljenjima i najavama novih, strukture vlasti donose rješenja kako prevladati krizu, pod uslovom da je riječ o njihovim interesima. Ilustrira to primjer Gradskog vijeća Srebrenika, čiji su vijećnici većinom glasova usvojili odluku o povećanju paušala. To pravdaju rastom cijena u Federaciji BiH.

Većina vijećnika u Srebreniku odlučila je da im, umjesto dosadašnjih 350 KM, mjesečna naknada iznosi oko 600 maraka, odnosno 60 posto od prosjeka neto plaće u Federaciji isplaćene u prethodnoj godini. Građani su ogorčeni i peticijom poručuju da neće prihvatiti realizaciju te odluke.

Odgovore o razlozima ovakve odluke nismo uspjeli dobiti niti od jednog vijećnika koje smo kontaktirali, a mnogo ih je bilo. Očigledno je mnogo lakše dići ruku za povećanje naknada, nego odgovoriti građanima zašto je to učinjeno.

U Odluci kao razlog navode povećanje cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Amerisu Muratović, majku djeteta sa poteškoćama u razvoju, ne iznenađuje bježanje od odgovornosti prema građanima.

"Jadnih i bijednih 200 maraka moje dijete ima, a oni sebi povećavaju kako njima odgovara. Što u mene dijete ima, znači oni su sebi povećali pet puta više, a sjede, ništa ne rade. Ima li to logike ikakve?", kaže Muratović.

Naš sagovornik Naim Salihović kaže da sudjeluje na protestima širom zemlje.

"Ništa ne rade za narod. Samo gledaju svoju korist i svoj lični interes", rekao je Salihović.

Nameće se pitanje hoće li glas onih koji su birali na izborima imati odjeka. Ni od gradonačelnika nismo dobili odgovore kako će se ova odluka odraziti na Budžet.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti