Kanadska kompanija želi istraživati plemenite metale u srednjoj Bosni

26.10.2022. 09:38 / Izvor: Akta.ba
kanadska kompanija

Predstavnici kompanije EMX Royalty Corporation, koja se bavi istraživanjem mineralnih sirovina, posebno baznih i plemenitih metala, boravili su u radnoj posjeti Općini Novi Travnik.

Predstavnici kompanije EMX Royalty Corporation, koja se bavi istraživanjem mineralnih sirovina, posebno baznih i plemenitih metala, boravili su u radnoj posjeti Općini Novi Travnik.

Riječ je o kompaniji čije sjedište je u Vankuveru, a urede i podružnice imaju po cijelom svijetu. Prije nešto manje od pola godine započeli su razgovore oko istraživanja mineralnih sirovina u Bosni i Hercegovini, a nakon provedenih konzultacija i terenske prospekcije zaključili su da je područje Srednjobosanskog kantona jedno od najperspektivnijih.

Definirali su neke lokacije koje bi bile interesantne za daljnja istraživanja i investicije, a među njima su i dva lokaliteta na području općine Novi Travnik, prenio je zvanični sajt te općine.

Predstavnici firme Mesut Soylu, Selcuk Gokler, Ivica Pavičić te Ivan Dragičević informisali su predstavnike Općine Novi Travnik o planiranim istraživanjima, navodeći da će se početi sa uzorkovanjem tla bez primjene hemikalija i izvođenja građevinskih radova.

Branko Brkan, pomoćnik načelnika za privredu, poduzetništvo i lokalni ekonomski razvoj pozdravio je ovu inicijativu kazavši kako su kao investitori dobrodošli u Novi Travnik.

Kako je rečeno, dodatnu kvalitetu projektu daje obećanje da će upošljavati lokalno stanovništvo i da će se pri budućoj ekspoataciji voditi računa o interesima zajednice i zaštiti okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti