Porsche kroz projekt SHIFT osnažuje žene i ruši stereotipe da samo muškarci voze Porsche

26.10.2022. 11:56 / Izvor: Akta.ba
Autoindustrija

Autoindustrija nije više vezana samo za muškarce, sve više žena je aktivno uključeno u istu i doprinose njenom razvoju. Žene znaju, vole i cijene automobile.

Autoindustrija nije više vezana samo za muškarce, sve više žena je aktivno uključeno u istu i doprinose njenom razvoju. Žene znaju, vole i cijene automobile.

Već je naučno dokazano da žene uopšte nisu tako loši vozači, već naprotiv da su statistički bolji i pažljiviji vozači od većine muškaraca.

Postoje značajne razlike u posmatranju autombila prije svega zbog činjenica da ih žene posmatraju kao prevozna sredstva. Ipak, naravno da žene nikada neće pristati da voze baš svakakav automobil jer postoje mnogi kriteriji kojima se one vode prikom odabira, a najviše se to odnosi na estetiku samog automobila.

Vođeni time Porsche globalno razbija stereotipe svojom novom inovativnom strategijom pod nazivom “SHIFT”.

Riječ je o međunarodnoj kampanji, projektu kojom se želi poslati snažna poruku za aktivnu podršku ženama u pogledu onoga što mogu i imaju pravo da rade u današnjem svijetu.

Melisa Čengić, marketing, CRM & PR menadžerica brenda Porsche za Bosnu i Hercegovinu, na prvoj Women.comm konferenciji prezentirala je upravo ovaj globalni projekat, SHIFT by Porsche, koji za svoj glavni cilj ima osnaživanje žena i rušenje stereotipa da samo muškarci voze Porsche.

“Velike kompanije kao što je i sam Porsche imaju ispred sebe veliku ulogu i posao. Uloga se ogleda u tome da utiču na mijenjanje svijesti u poticanju promjena i konkretno u jačanju preduzetništva žena. Poticanje komuniciranja u liderstvu i to na način da drugim pojedincima pokazuju primjere već uspješnih žena koje su savladale prepreke  i da pokažu da iza njih niko ne stoji. Takve žene slobodno uživaju u svom uspjehu baš kao i velike kompanije”, kazala je Čengić.

Vodeći se historijom nastanka brenda Porsche i ideje sanjara, Čengić je kazala kako oni žele postati istinski brend za snažne, neovisne žene koje su izuzetno motivisana da ostvare svoje snove.

“To je najveći razlog zašto težimo ovom cilju. Zašto to želimo postat, odgovor je vrlo jednostavan – jer to još uvijek nismo. Porsche je još uvijek asocijacija na nekog prosjedog Nijemca u odjelu naslonjenog na svoju Careru ili je ipak asocijacija na sportske performanse, brzinu ili ipak tehničke specifikacije”, pojasnila je Čengić.

Prema podacima žene kontrolišu 32 posto svjetskog bogatstva i ne staju na tom te svake godine generišu skoro 5 triliona ekonomskog rasta, to su jasni podaci u kojem smjeru kompanije mogu i trebaju da idu.

“Podaci govore da su žene te na koje treba usmjeravatisvoje poslovanje I uz pomou njih ostavrivati bolje rezultate. Kako to žene investiraju – ono što smo mi primjetili jeste da žene to rade po svom osjećaju i žele uvijek da se uključuju u projektu koji ostavljaju neki uticaj, neki trag na društvo. Cilj naše kompanije upravo je povezivanje u takve projekte koji mijenjaju svijest, daju dobre primjere drugima, daju prilike za ostvarenje svojih snova”, kazala je Čengić.

Kaže da se to možemo uraditi na način da se poveća izloženost i prepoznatljivost brenda, ali nije dovoljno da se prepoznaje određeni logo ili slogan.

“Mi želimo da postanemo brend za snažne i neovisne žene. Brend koji će kazati da su snovi ostvarivi. Možda neće svaka žena voziti Porsche ali neka on bude sinonim za ostvarenje nekog njenog uspjeha, realizaciju ideje ili nečega što će joj omogućiti da se pokaže u pravom svjetlu”, govori ona.

Žene su uvijek pred izazovima kako izraziti svoju individualnost. Kvalitet postaje individualiziran i žene to jako dobro rade. Moraju biti svjesne rizika koji postoji samo zato što su žene.

Veliki je broj djevojčica i žena koje se usude sanjati velike snove ali nemaju uzore , a to je ono što Porsche kroz ovakve projekte želi vratiti.

“Stereotipi se mijenjaju ali se ne mijenjaju dovoljno brzo. U ženama želimo podržati, ako ih već ne stvaraju, onda da prepoznaju, svoje prilike da se bezkompromisno bore za svoje snove, da marljivo rade i vrlo pažljivo grade snažne veze. Žene se vole uvezivati i formalno i neformalno, možda to ne rade tako često kao muškarci, ali zato kada se uvežu te veze su dosta jake, a ono što je najbitnije imaju uticaj na društvo”, govori Čengić.

Najnovija istraživanja pokazala su da žene češće kupuju i iznajmljuju automobile nego muškarci, pa postoje oni koji tvrde da ljepši pol zapravo i diktira trendove u automobilskoj indutriji.

Ako pogledate svjetske sajmove automobila, vidjećete da najpoznatiji proizvođači automobila sve češće nude pink, ljubičaste ili ciklama karoserije.

Interesantno je i da žene sve više biraju jake i brze automobile, odnosno da se sve manje “plaše“ da sjednu u veliki auto, koji ima jak motor i veliku potrošnju. Upravo je tako i sa njihovim ambicima i težnjama, hrabro koračaju naprijed za svoje ideje i ciljeve društvo treba to više da prepoznaje i da ih još više potiče.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti