Vijeće ministara nije usvojilo informaciju o analizi učešća BiH u inicijativi "Otvoreni Balkan"

27.10.2022. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Otvoreni Balkan

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH o analizi interesa i koristi za Bosnu i Hercegovinu u slučaju pristupanja inicijativi "mali šengen", odnosno "Otvoreni Balkan".

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH o analizi interesa i koristi za Bosnu i Hercegovinu u slučaju pristupanja inicijativi "mali šengen", odnosno "Otvoreni Balkan".

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je odluku o formiranju Međuagencijske radne grupe za uspostavljanje sistema za razmjenu podataka o putnicima u skladu s aktuelnom Strategijom integrisanog upravljanja granicom i pratećeg Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Uspostavljanjem sistema za razmjenu podataka o putnicima (API/PNR) biće realizovana jedna od važnih mjera u procesu dobijanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU iz poglavlja "Upravljanje granicom".

Radna grupa ima zadatak da do 31. decembra 2023. godine napravi procjenu trenutnog stanja sa aspekta postojećeg zakonskog okvira, definiše ciljeve i obim projekta za uspostavljanje API/PNR sistema, te izradi i Vijeću ministara BiH dostavi prijedlog rješenja za njegovo uspostavljanje koji treba da obuhvati zakonodavni, tehnički, kadrovski i finansijski aspekt.

"Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na prijedlog pravilnika o radu i operativnoj saradnji nacionalne/zajedničke kontakt-tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju sa Evropolom s ciljem jačanja saradnje sa EU u ovoj oblasti u procesu pridruživanja", saopšteno je. 

Na ovaj način se provodi ranije zaključeni Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji Bosne i Hercegovine i Kancelarije Evropske policije - Evropola.

Pravilnikom su utvrđeni način rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt-tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s Evropolom koja se nalazi u Ministarstvu sigurnosti BiH, prava i obaveze nadležnih organa za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i Evropola.

Na sjednici je doneseno više zaključaka kojima se omogućava bolja saradnja u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku i o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine za promociju i razvoj privrede u BiH.

"Ukupna vrijednost ovog granta je 750.000 KM, od čega je 400.000 KM namijenjeno za podršku sajamskim i drugim manifestacijama, odnosno aktivnostima u zemlji usmjerenim na promociju i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, a 350.000 KM za podršku sajamskim/drugim manifestacijama i aktivnostima u inostranstvu. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa objavit će javni poziv organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji na internet stranici Ministarstva i u tri dnevna lista koji se distribuišu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", saopštili su.

Odlukom su propisane procedure i druga bitna pitanja za dodjelu ovih bespovratnih sredstava, uključujući uslove, kriterije, nadležnosti te proceduru rada komisije, način donošenja konačne odluke o izboru korisnika grant sredstava i obavezu dostavljanja izvještaja o namjenskom utrošku dobijenih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti