Ured za reviziju FBiH bez primjedbi na postupak organizacije učešća BiH na Expo 2020

28.10.2022. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Expo

Dio koji opisuje proces organizacije učešća BiH na izložbi Expo 2020, a koji je opisan na tri stranice bez i jedne je zamjerke, obzirom da se po prvi put upustilo u realizaciju projekta na svjetskoj razini.

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede, Kantonalno pravobranilaštvo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i drugi nadležni organi nisu poduzimali potrebno na zaključivanju ugovora i naplati potraživanja, kako bi se eksploatacija prirodnih resursa na području Kantona obavljala zakonito i na osnovu zaključenih ugovora o koncesiji - navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Kantona Sarajevo za prošlu godinu koju je obavio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je ovaj navod bio okidač medijima za nagađanja ima li nezakonitih eksploatacija u Kantonu Sarajevo, a koje su u nadležnosti Ministarstva privrede, Ministarstvo je pripremilo opsežnu informaciju o svim aktivnostima koje su poduzete i koje se u kontinuitetu poduzimaju kako bi se segment korištenja prirodnih bogatstava uveo u okvire zakona.

Prije svega, navode u Ministarstvu, treba istaknuti da u dijelu koji se donosi na Ministarstvo privrede KS Ured za reviziju nudi pozitivan finansijski izvještaj za analizirane procese u ovom resoru, među kojima je i organizacija učešća predstavljanja Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi ideja i inovacija Expo 2020.

Dio koji opisuje proces organizacije učešća BiH na izložbi Expo 2020, a koji je opisan na tri stranice bez i jedne je zamjerke, obzirom da se po prvi put upustilo u realizaciju projekta na svjetskoj razini.

"Mi smo organzaciju Expo-a doista proveli pažljivo i prateći sve zakonske propise i za nas je velika satisfakcija pozitivan izvještaj Federalnog ureda za reviziju, posebno u kontekstu stalnih ataka na ovaj projekt i kontinuiranih preispitivanja njegove ispravnosti. Ovih dana mi smo dobili i konačni izvještaj od organizatora EXPO DUBAI 2020 EEC.-SO, uplatili smo posljednju ratu i okončali ovaj veliki projekt prvijenac Ministarstva na međunarodnom nivou", naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Od ukupno 28 preporuka za unapređenje finansijskih procesa u Kantonu Sarajevo samo tri preporuke odnose se na procese u Ministarstvu privrede i one su vezane upravo za oblast koncesija i poslovnih prostora.

"Treba imati na umu da su ovo dvije oblasti u Ministarstvu privrede koje su izrazito kompleksne, te da nije bilo kvalittenog zakonskog okvira koji bi ove oblasti definisao i propisao jedinstven model po kojem se one imaju rješavati. Mi smo u proteklom period napravili niz iskoraka u obje oblasti, posebno u oblasti koncesija donošenjem novog zakona o koncesijama, uvođenjem korisnika prirodnih bogatstava u okvire zakona, ali i kontinuranim praćenjem svih potraživanja Kantona po osnovu korištenja prirodnih resursa", pojasnio je ministar Delić.

Kompletna informacija o poduzetim aktivnostima u oblasti koncesija dostupna je na linku.

Ministar je naveo i da će Ministarstvo ići korak dalje, te će u narednom periodu izraditi katalog koncesionih dobara na osnovu kojeg će se raspisivati javni poziv za korištenje određenih prirodnih resursa, što je također jedan od načina kontrolisanja korištenja prirodnih resursa i povećanja prihoda Kantona po osnovu koncesija, kao i registar poslovnih prostora u kojem će javnosti biti dostupni svi slobodni poslovni prostori u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Podsjećaju da je u Izvještaju za 2020. godinu Ministarstvo dobilo mišljenje s rezervom sa čak 18 preporuka, te da ove tri u Izvještaju za 2021. godinu predstavljaju značajan napredak u odnosu na prethodni period, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti