Koordinacija osam sindikata od Vlade KS traže novčanu pomoć

28.10.2022. 07:57 / Izvor: Fena
Sindikat

Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti u kojem ukazuje na neravnopravan položaj radnika u Kantonu Sarajevo.

Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti u kojem ukazuje na neravnopravan položaj radnika u Kantonu Sarajevo i nezainteresovanost Vlade Kantona Sarajevo da se u teškim vremenima ravnopravno podijeli breme posljedica trenutne krize u svijetu i ekonomskih poremećaja. 

Ističu da je Vlada Federacije BiH donijela danas Odluku o izdvajanju sredstava u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći prema kojoj se iz budžeta Federacije BiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija.

Iz Sindikata tvrde da svakodnevno dobijaju brojne upite da li će jednokratna novčana pomoć biti isplaćena radnicima u Kantonu Sarajevo te se zato traži jasan pisani odgovor od Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećaju da je nakon sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Koordinacije sindikata 24. oktobra, a na kojem je dobijen usmeni negativan odgovor sa kojim niti jedna članica Koordinacije sindikata nije bila zadovoljna, upućen ponovljeni zahtjev za dostavu pisanog odgovora za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, jer Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije odgovorila na Zahtjev od 16. septembra, saopćeno je iz Koordinacije osam sindikata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti