Izvještaj pokazao: Sredstva za rekonstrukciju tramvajske pruge nisu knjigovodstveno iskazana

28.10.2022. 11:08 / Izvor: Akta.ba
izvještaj

Revizori su pažnju su skrenuli i na Ugovor za izvođenje radova u okviru "Projekta modernizacije javnog prijevoza, Faza II – Rekonstrukcija tramvajske pruge", koji je potpisan 11. 6. 2021. godine.

Ured za reviziju institucija u FBiH u Izvještaju o finansijskoj reviziji KS-a za prošlu godinu utvrdio je da stalna sredstva za projekat rekonstrukcije tramvajske pruge koji provodi Ministarstvo saobraćaja, u vrijednosti od najmanje 4.675.680 KM nisu knjigovodstveno iskazana što nije u skladu s Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH i Računovodstvenim politikama za budžetske korisnike i trezor Kantona.

"Ulaganja u rekonstrukciju tramvajske pruge knjigovodstveno evidentirati kao povećanje stalnih sredstava u pripremi, izvršiti analizu stanja stalnih sredstava u pripremi, te provesti odgovarajuća knjiženja", preporuka je revizora.

Pažnju su skrenuli i na Ugovor za izvođenje radova u okviru "Projekta modernizacije javnog prijevoza, Faza II – Rekonstrukcija tramvajske pruge", koji je potpisan 11. 6. 2021. godine.

izvještaj

Naime, u toku implementacije ugovora potpisana su tri adenduma. Prvim adendumom iz augusta 2021. godine izmijenjen je redoslijed izvođenja radova, a adendumom iz aprila 2022. godine definisan je, između ostalog, minimalni iznos privremenih situacija. Trećim adendumom iz maja 2022. godine izmijenjen je rok za okončanje izvođenja radova na Sekciji III, te je umjesto maja 2022. godine produžen do 26. 8. 2022. godine, dok je rok za završetak radova na Sekciji IV utvrđen za 31. 8. 2022. godine.

"Napominjemo da je za kašnjenje u izvođenju radova ugovoreno da se obračun kaznenih odredbi vrši u iznosu od 0,1% ukupne ugovorene vrijednosti po danu, u maksimalnom iznosu do 10% vrijednosti ugovora. Ove odredbe nisu primijenjene s obzirom na to da su potpisani navedeni adendumi", rekli su iz Ureda za reviziju.

Revizori su ukazali i na to da Registar budžetskih korisnika KS-a nije potpun, jer u njega još nije upisan Univerzitet Sarajevo za koji su u budžetu KS-a odobrena sredstva za 2021.

Imali su zamjerke i kod isplate dodatka na platu ministra unutrašnjih poslova KS-a Admira Katice koji je dobijao dodatnih 895 KM.

"U revidiranoj godini, kao i prethodnih, ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici isplaćuje se dodatak na platu u visini od 30 posto na ime dodatka za posebne uslove rada. Napominjemo da je članom 22. Zakona o platama i naknadama u organima vlasti KS-a utvrđeno uvećanje plate po osnovu posebnih uslova rada za određena radna mjesta u okviru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Uprave civilne zaštite KS-a, kao i dodatak određen posebnim zakonom za ostale poslove koji se obavljaju pod posebnim uslovima rada. S obzirom na to da je ministar nosilac izvršne vlasti na koga se odnosi Zakon o radnopravnom statusu članova Vlade KS-a, odnosno Zakon o platama i naknadama u organima vlasti KS-a, ne možemo potvrditi osnovanost isplate dodatka na platu po osnovu posebnih uslova rada, istakli su federalni revizori.

Preporuke

Federalni revizoru su istakli i broj preporuka među kojima su aktivnosti  kako bi se organizacija pojedinih budžetskih korisnika uskladila s propisima kojima su osnovani, te ažuriranje registra budžetskih korisnika kada se za to steknu uslovi.

"Obračun i isplatu dodataka po osnovu posebnih uslova rada vršiti u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona, a naknade za prekovremeni rad isplaćivati u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o izvršavanju Budžeta", navedeno je u preporukama.

Istakli su da je potrebno da svi budžetski korisnici poreze i doprinose na naknade za rad zaposlenika u komisijama obračunavaju kao oporezivi prihod od nesamostalne djelatnosti, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima. 

izvštaj

 

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti