Praksom u privredi do efikasnijih nastavnih procesa i jačih kompetencija učenika/ca

28.10.2022. 11:17 / Izvor: Akta.ba
Mješovita škola Tešanj

JU Mješovita srednja škola Tešanj, u saradnji sa partnerima unapređuje plan i program na nivo evropskih standarda i kontinuirano radi na uvođenju novih zvanja i zanimanja.

JU Mješovita srednja škola Tešanj, u saradnji sa partnerima unapređuje plan i program na nivo evropskih standarda i kontinuirano radi na uvođenju novih zvanja i zanimanja.

"Praćenje potreba privrede i odgovor u novim obrazovnim politikama pokazali su se kao uspješna praksa za osposobljavanja mladih kompetencijama i kvalifikacijama za nova i modernizovana zanimanja", kaže Jasminka Mujkanović, direktorica JU MSŠ Tešanj. "Strukovne škole, sa dolaskom novih tehnologija i zanimanja, sve više se suočavaju s manjkom učenika. Razgovori i saradnja s privrednicima/ama su bili prvi korak. Usklađivanje obrazovnih politika i nastavnih planova i programa u saradnji sa našim Pedagoškim zavodom je bio logičan nastavak i to nam je omogućilo da kroz stvaranje prilika za praksu u privredi, pomognemo povećanju perspektiva za učenike/ce i za privredu."

Deficit učenika/ca je veliki problem u Bosni i Hercegovini a posebno je važan angažman škole na promociji stručnih zanimanja i prakse. Ova škola stručno obrazuje učenike/ce kroz savladavanje nastavnog plana u praksi za šest zvanja i 17 zanimanja. Oblasti za koje poučavaju su mašinstvo i obrada metala, poljoprivreda i prerada hrane, geodezija i građevinarstvo, tekstilstvo i kožarstvo, šumarstvo i obrada drveta, elektrotehnika, saobraćaj, ugostiteljstvo i turizam, frizer/ka, ekonomija, pravo i trgovina.

Saradnja JU Mješovite srednje škole Tešanj sa tešanjskom privredom pokazala je da ima ključnu važnost kako bi se osigurale prilike mladima da u svojim lokalnim zajednicama vide svoju budućnost. Uska povezanost ove Škole sa privredom možda se najbolje može prikazati kroz broj potpisanih ugovora o izvođenju praktične nastave izvan škole. Naime, tako je u školskoj godini 2021/2022. godine potpisano čak 109 ugovora između ove škole i različitih privrednih subjekata u čak 17 različitih zanimanja. A broj pojedinačnih ugovora između privrednih subjekata i samih učenika/ca iznosi čak 211.

Praktično znanje i iskustvo su danas temelj za uspješno poslovanje i napredak na tržištu rada. Naročito kada govorimo o strukovnim školama, gdje bi praksa trebala biti glavni predmet u nastavnom planu i programu i na čemu mi angažovano radimo sa partnerskom JU Mješovitom školom u Tešnju. Naša obaveza, kao poslodavaca/kinja, je da omogućimo učenje u poslovnom okruženju i ponudimo kvalitetan prenos znanja, uz podršku mentora/ica i cijelog sistema, poruka je privrednika/ca iz Tešnja.

Jedan od praktičnih primjera uspješnih partnerskih projekata je otvaranje „Centra za obrazovanje odraslih“ 19. juna 2014. godine. Kroz ovu implementaciju projekta stručno su osposobljavali  i zapošljavali CNC operatere/ke, metalobrusače/ice i obrađivače/ice metala  za preduzeća Mann Hummel, BA Tešanj, Pobjeda d.d. Tešanj i Enker d.d. Tešanj a danas Mješovita srednja škola Tešanj izvodi generacije učenika/ica - kvalifikovanih profesionalaca/ki spremnih da počnu da rade odmah nakon mature.

Članak je nastao je u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti