Tegeltija i Von der Leyen svečano otvorili novoizgrađeni tunel Ivan i dionicu autoceste Tarčin-Ivan

28.10.2022. 13:25 / Izvor: Akta.ba
 tunel Ivan

Foto: fena

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas su svečano otvorili novoizgrađeni tunel Ivan i dionicu autoceste Tarčin - Ivan na Koridoru Vc.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas su svečano otvorili novoizgrađeni tunel Ivan i dionicu autoceste Tarčin - Ivan na Koridoru Vc.

To označava još jedan korak naprijed u izgradnji Koridora Vc, najvećeg i najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini, kojim se poboljšava povezanost unutar zemlje i između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, kao i regiona.

tunel

Pomenuta dionica duga je 6,9 kilometara i uključuje dvocijevni tunel Ivan dužine 1.760 metara.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin - ulaz u tunel Ivan iznosi 66.584.028,92 eura bez PDV-a, a finansirano je sredstvima Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima EU koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) od 11,7 miliona eura.

Tunel Ivan je dvocijevni tunel sa po dvije trake i prolazi kroz planinski prelaz Ivan-Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1721,50 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1761,50 m i pozicioniran je ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m.

tunel

Vrijednost Ugovora za izgradnju tunela Ivan iznosi 57.628.570,37 eura bez PDV-a. Sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 11,4 miliona eura odobrenim u okviru WBIF-a.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan potpisan je 24. augusta 2020. 

Izvođač radova je konzorcij koji čine Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) i Granit AD Skopje (Sjeverna Makedonija). Nadzor nad izgradnjom vrši Institut IGH, d.d. Zagreb (Hrvatska).

Otvaranje tunela Ivan i poddionice Tarčin-Ivan drugi je veliki infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini koji je otvorila predsjednica von der Leyen. Prije nešto više od godinu dana, 30. septembra 2021. godine, predsjednica von der Leyen otvorila je most Svilaj koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

tunel

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti