Skupština Kantona Sarajevo usvojila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu

31.10.2022. 11:44 / Izvor: Fena
skupština ks

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, za koji tvrde da je najvažniji zakon koji su do sada tretirali u oblasti privrede.

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, za koji tvrde da je najvažniji zakon koji su do sada tretirali u oblasti privrede.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da je dosadašnji zakon nefunkcionalan, da je imao dosta manjkavosti te da nije omogućavao realizaciju mnogih projekata, zbog čega su odlučili da naprave novi.

Navodi da će usvajanjem novog zakona Vlada KS moći podijeliti rizike sa privatnim sektorom, budući da zbog zakona koji je na snazi nisu bili u mogućnosti realizirati brojne kapitalne projekte zbog pravnih okvira.

Delić je naglasio da je Nacrt vrlo jednostavan i provodljiv te da predviđa samo dva podzakonska akta, uredbu o kriteriju i postupku dodjele ugovora te pravilnik o planiranju potencijalnih projekata.

"Ne moramo više koristiti sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda,  već našeg ili stranog privatnog sektora. A ovo je prilika i da iskoristimo kapital dijaspore", kazao je.

Delić je pozvao sve zainteresirane građane da se uključe u javnu raspravu koja će trajati 30 dana kako bi poboljšali taj nacrt.

Skupština KS je usvojila i izmjene Zakona o vodama Kantona Sarajevo, jer se u praksi pojavila potreba za novim izmjenama koje će unaprijediti tu oblast i kojima se želi na kvalitetan način i integralno urediti oblast upravljanja vodama i vodnim resursima koji su u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Delić je istakao da integralno upravljanje vodnim resursima podrazumijeva da u provođenju politike upravljanja vodnim resursima učestvuju svi zainteresirani subjekti među kojima veliki značaj imaju općine kao jedinice lokalne samouprave.

"Zbog toga, kao i zbog efikasnije primjene Zakona o vodama Kantona Sarajevo, te ubrzanja procesa izdavanja vodnih akata pravnim i fizičkim subjektima, ukazala se potreba za donošenjem izmjena zakona kojima će se dio nadležnosti za izdavanje vodnih akata prenijeti sa Kantona na općine", kazao je.

Također je dodao da je na području Kantona Sarajevo prisutno zagađenje lokalnih izvorišta, te neadekvatno upravljanje izvorištima i vodnim objektima u smislu održavanja vodnih objekata, korištenja i kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće.

"Tim izmjenama planira se regulisati način upravljanja općinskim i mjesnim vodovodima, na način da se propisuje cilju očuvanja obaveza stalne i adekvatne kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće zdravlja potrošača", kazao je Delić.

Na dnevnom redu Skupštine su također i nacrti zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo, o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade te o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti