Omerčić: U našim kotlinama će biti zagađenja, kakva god da je energetska situacija

31.10.2022. 12:00 / Izvor: Fena
Zagađenje

Tokom vikenda umjereno zagađen zrak je bio prisutan u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine, a u prostoru sarajevsko-zeničke kotline i tuzlanskog bazena zrak je često bio i nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Tokom vikenda umjereno zagađen zrak je bio prisutan u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine, a u prostoru sarajevsko-zeničke kotline i tuzlanskog bazena zrak je često bio i nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. 

Narušavanju kvaliteta zraka uglavnom doprinose povišene koncentracije lebdećih čestica "PM10" i "PM2.5". Koncentracije sumpordioksida samo lokalno i povremeno su dosezale visoke vrijednosti.

"U prethodnih desetak dana značajan uticaj na kvalitet zraka imao je daljinski transport lebdećih čestica iz sjevernoafričkog prostora donoseći velike količine PM čestica. Taj uticaj je i dalje prisutan, mada je njegov udio u ukupnoj koncentraciji PM čestica u našem zraku bio tokom vikenda znatno manji. Postepeno se „zahuktava“ grijna sezona u našoj zemlji što za posljedicu ima sve veću lokalnu emisiju zagađujućih materija u zrak. Svejedno, uz lokalne izvore zagađenja, na kvalitet zraka će dodatno uticati i prašina iz Sahare još barem u naredna tri dana", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

I jutros su visoke koncentracije lebdećih čestica u središnjem dijelu zemlje i na području Tuzlanskog kantona gdje je zrak uglavnom nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

U narednim danima se očekuje zadržavanje umjereno visokih koncentracija zagađujućuih materija sa izraženim oscilacijama u toku dana. U dolinsko-kotlinskim krajevima zemlje je moguće narušavanje kvaliteta zraka pri svakoj stabilizaciji vremenskih prilika bez izraženog vjetra i padavina. Ozbiljnije narušavanje kvaliteta zraka se očekuje na širem području tek od sredine mjeseca novembra.

"U našim kotlinama i dolinama će biti zagađenje kakva god da je energetska situacija, mi ćemo uvijek imati i određeni stepen zagađenja. Pokazalo se se i prethodnih godina da mnogo više zavisi nivo zagađenja od opštih meteoroloških uslova nego od naših aktivnosti", kazao je Feni Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Naglasio je da nijedna mjera do sada nije smanjila zagađenje koliko je smanjen naprimjer malo nestabilniji decembarski meteorološki uslov.

"Mi smo tako prošle godine imali najčišću godinu, ne zato što smo mi smanjili emisije u zrak nego zato što je zima bila meteorološki povoljnija sa tog aspekta", kazao je Omerčić.

Istakao je da se generalno mogu očekivati dani sa vrlo visokim stepenom zagađenja, vrlo nezdravim zrakom, pogotovo od kraja novembra, te tokom decembra i januara.

"Takva stanja se mogu pojaviti sve do marta. Ne možemo dati odgovor da li će takve situacije trajati dan-dva ili po sedam ili 15 dana u kontinuitetu", kazao je Omerčić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti