Radnici "Zraka": Bitnije tri direktorske pozicije ili stotine radnih mjesta?

01.11.2022. 08:39 / Izvor: N1
Zrak

Sindikat radnika sarajevskog preduzeća Zrak obratio se javnosti zbog, kako su naveli, izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze naglašavajući da su dovedeni na rub egzistencije.

Sindikat radnika sarajevskog preduzeća Zrak obratio se javnosti zbog, kako su naveli, izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze naglašavajući da su dovedeni na rub egzistencije.

"Uprava firme na čelu sa Nedžadom Koldžom za godinu dana nije isplatila radnicima sedam plata, staž nije uvezan više od pet godina i firmu vode u propast. Tročlana uprava za godinu dana na ime svojih plata iznijela je više od 150 000 KM iz firme, a posla u firmu ravno 0 KM", kazali su iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, radici koji se pobune budu poslani na disciplinsku nakon čega im se, kako tvrde, prijeti otkazom, policijom navodeći da je tehnički direktor prijetio i upotrebom “čakije i šarafcigera”.

"Doveli su do toga da je glavno oružje u ovoj firmi namjeske industrije čakija i šaraficiger umjesto vojne opreme. A dokle ide bahatost jednog od direktora jeste i njegova nedavna izjava u kojoj kaže da su radnici dužni da mu isporuče robu dok on istovremeno nije dužan da im isplati plate. Dok se ozbiljni menadžmenti bave pronalaskom posla ova uprava se bavi krčenjem državne imovine i tjeranjem radnika, dok Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sve to šuti i sve nijemo posmatra", naglasili su.

Na kraju su pitali šta, naposlijetku, treba da se desi?

"Šta treba da se desi? Da padne mrtva glava u fabrici da bi oni reagovali jer već se radnicima prijeti čakijom i šarafcigerom ko se bude bunio. Policija dva puta sedmično interveniše da se smire tenzije, dok Vlada šuti! Zbog svega navedenog pozivamo Vladu i resorno ministarstvo da što prije reaguju dok ne bude kasno”, zaključili su iz Sindikata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti