Živinička privreda je i u 2021. godini uspjela održati likvidnost, nagrađeni najuspješniji

01.11.2022. 14:15 / Izvor: Akta.ba
živinice
OTVORI GALERIJU

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković održao je, sada već tradicionalnu, manifestaciju pod nazivom "Gradonačelnik sa poslodavcima".

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković održao je, sada već tradicionalnu, manifestaciju pod nazivom "Gradonačelnik sa poslodavcima".

U okviru manifestacije sumirani su rezultati poslovanja u 2021. godini, te dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice u 2021. godini.

Rezultati stanja privrede određuju se na osnovu nekoliko parametara (prihod od prodaje, prihod od izvoza, ostvarena dobit, broj zaposlenih), te po svim tim pokazateljima Grad Živinice pokazuje značajan napredak i kontinuiran rast.

Dakle, u oblasti povoljnog poslovnog ambijenta kako za domaće, tako i za inostrane firme koje ulažu i koje tek žele ulagati u ovu lokalnu zajednicu, Grad Živinice znatno napreduje u odnosu na ostale općine i gradove na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, privredna društava sa područja Grada Živinice su u protekloj godini ostvarila bruto prihod preko 914 miliona KM, što je, za oko 184 miliona KM, odnosno 25,11 %, više nego prethodne godine.

Pozitivni trend prisutan je i po pitanju rasta izvoza i to za 27,64 % koji je u 2021.godini premašio 155 miliona konvertibilnih maraka.

Također, evidentan je rast zaposlenosti u privredi za 761 osobu, odnosno 11,65 %, kao i rast izdvajanja za neto plate za 19,03 %, dok je prosječna neto plata porasla za 6,61% u odnosu na 2020. godinu.

Živinička privreda je i u 2021. godini uspjela održati likvidnost tako da je na kraju izvještajnog perioda raspolagala sa preko 64,5 miliona konvertibilnih maraka, što je za oko 16 miliona KM, odnosno 37 %, više nego na početku izvještajnog perioda.

U 2021. godini neto dobit privrednih društava iznosi skoro 61 miliona KM što je u odnosu na ostvarenu dobit u 2020.godini više za oko 18 miliona KM, odnosno 42,05 %, pa možemo reći da je živinička privreda i pored svih problema izazvanih pandemijom u protekloj godini poslovala pozitivno.

Naime, poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom Gradske administaracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za Start-up biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u proteklom periodu ostvario zaista zapažene rezultate.

Doprinos ovim rezultatima Gradska uprava Živinice dala je i kroz niz mjera usmjerenih ka poboljšanju poduzetničkog ambijenta, i to: smanjenjem administrativnih taksi, programom mjera podrške privredi Grada Živinice za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa Covid -19, programima subvencioniranja poljoprivrednika i start -up privrednika, skraćivanjem i ubrzavanjem administrativnih procedura, te drugih mjera koje su olakšale poslovanje privrednika na području Grada Živince.

Nakon uspostavljanja bitnih strateških dokumenata kao što su Strategija za razvoj Grada Živinice, Strategija za mlade, te Strategija za turizam, želi se uspostaviti repozicija Grada te napraviti naučno-tehnološki park u kojem će se proizvoditi nove tehnologije, a zatim i kroz cirkularnu ekonomiju vršiti naknadna obrada otpada.

Na tradicionalnoj manifestaciji živiničkim privrednicima predstavljeni su svi ovi, a i drugi relevantni podaci koji su zasnovani na bazama zvaničnih institucija, a potom se dodijelila priznanja za najuspješnije kompanije sa područja Grada Živinice.

Ovakav način saradnje sa privrednicima ubrzano vodi većem razvoju kako privrede tako i samog Grada.

Prva, od deset najuspješnijih kompanija Grada Živinice u 2021. godini je živinička firma ALFE-MI d.o.o, druga je Profine BH d.o.o Živinice i treća Disk d.o.o Živinice, zatim:
OMEGA d.o.o Živinice, aft bosnia d.o.o. Živinice, ELSTA MOSDORFER BOSNIA D.O.O, STAR-CENTAR d.o.o. Živinice, KERA & DISK d.o.o Živinice, ADEN d.o.o Živinice i Z.H.- ZOLA d.o.o Živinice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti