Direktorica FIPA-e s ambasadorom Bugarske: Unapređenje saradnje u različitim privrednim oblastima

02.11.2022. 08:49 / Izvor: Akta.ba
bugarska

Saradnja BiH i Bugarske u budućnosti bi trebala biti mnogo sadržajnija i intenzivnija, jer je riječ o dvije prijateljske zemlje.

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković i ambasador Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Valerij Yotov konstatovali su na sastanku da se u narednom periodu treba raditi na uvezivanju privrednika i promociji potencijala, te da postoji obostrani interes privrednika obje zemlje za unapređenje saradnje.

Razgovarano je o mogućnostima ulaganja u BiH, trenutno raspoloživim projektima, te komparativnim prednostima koje BiH ima u odnosu na susjedne zemlje.

Bosna i Hercegovina i Republika Bugarska imaju potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji koji treba  predstavljati osnovu za poboljšanje ukupnih ekonomskih odnosa dvije zemlje, te unapređenje međusobne saradnje u različitim privrednim oblastima.

Saradnja BiH i Bugarske u budućnosti bi trebala biti mnogo sadržajnija i intenzivnija, jer je riječ o dvije prijateljske zemlje.

Razgovarano je i predstojećem samitu Centralno-evropske inicijative (CEI) u Sofiji i predviđenom ekonomskom forumu. Činjenica da CEI čine dvije grupe zemalja članica (zemlje članice EU i zemlje članice CEI koje svoje članstvo u EU još uvek nisu ostvarile) značajno doprinosi ubrzanju procesa evropskih integracija.

"Ambasador Yotov je iskazao puno podršku Republike Bugarske EU perspektivi Bosne i Hercegovine i podršku u dobijanju kandidatskog statusa", saopćeno iz  FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti