Patrola.ba: Aplikacija koja diže svijest građana kada sebe vide među "parking papcima"

02.11.2022. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Patrola.ba

Foto: Facebook Parking papak

Povećan broj komunalnih problema, neadekvatne reakcije nadležnih institucija i činjenica da ovisimo o osobama s druge strane kontakt telefona su ponukale Nermina Ćatovića, tehnološkog i softverskog inžinjera da kreira platformu Patrola.ba.

Povećan broj komunalnih problema, neadekvatne reakcije nadležnih institucija i činjenica da ovisimo o osobama s druge strane kontakt telefona su ponukale Nermina Ćatovića, tehnološkog i softverskog inžinjera da kreira platformu Patrola.ba.

Ova platforma predstavlja pomoć građanima, ali i nadležnim institucijama.

Jedan od ključnih problema sa kojima se građani Sarajeva, ali i cijele BiH susreću je nepropisno parkiranje. Na aplikaciji patrol.ba korisnici mogu prijaviti nepropisno parkiranje odnosno "parking papke", ali i druge stvari.

"Problem nepropisnog parkiranja vozila nije nešto što se može preko noći riješiti. Nažalost, neradom policije i/ili nedostatkom policijskih službenika osuđeni smo na trenutnu situaciju gdje svijest građana gotovo i ne postoji, a bahatost je sve primjećenija. Kako bi se problem nepropisnog parkiranja riješio potrebno je nekoliko stvari: prvenstveno zakonske izmjene i povećanje kazni, onda sprovođenje zakona koje se ne dešava radi spomenutog manjka policijskih službenik). Patrola.ba pokušava da se na drugi način bori s tim. Uzimajući u obzir zakonske regulative, mi ne možemo kazniti nikoga, ali možemo dokumentovati prekršajj i utjecati na svijest građana kada vide sebe među "parking papcima". Koristeći patrolu vi nemate 500 policajaca na ulicama, vi imate 300000 građana koji mogu dokumentovati prekršaj", kazao je Nermin za Akta.ba.

patrola

Građani mogu poslati anonimne prijave

Fokus za upotrebu platforme je od početka bio na jednostavnosti upotrebe. Korisnik može kreirati anonimnu prijavu ili se registrovati kako bi dobio povratne informacije.

"Građanin uslika problem, odobri lokaciju koju njegov/njen telefon detektuje i doda detalje. To je sve što je potrebno za kreiranje prijave. Platforma u pozadini dokumentuje još par parametara koji su potrebni nadležnim institucijama kako bi što lakše reagovali", pojasnio je.

Funkcija aplikacije se gubi ako se ne zaokruži operativno kompletan proces. Zato lokalne vlasti imaju pristup administratorskom portalu za upravljanje prijavama.

"Ovo je prvi put da se ide na srž problema i rješava institucionalno. Do sada je bilo pokušaja sličnih aplikacija, na lokalnom nivou, bez puno uspjeha.  Nadležne institucije će imati svoj korisnički pristup gdje će vidjeti sve dodijeljene prijave njima, na osnovu nadležnosti koje građanin ne treba da zna", istakao je Ćatović.

Aplikacija je još uvijek u testnoj fazi koja se pokazala izuzetno uspješnom. Potvrđen je interes  građana i u svega 15tak dana je registrovano preko 500 korisnika te je kreirano preko 300 prijava. Najviše su prijavljivani  komunalni problemi i nepropisno parkirana vozila. Osim interesa građana potreban je i interes vladi koja će procesirati prijave.

"Vlast KS je prepoznala vrijednost jedne ovakve platforme, a i prvi put im se servira gotov proizvod, potpuno besplatno. Dobio sam pozitivne indikatore da će se Patrola.ba usvojiti i početi prvenstveno s tri komunalna preduzeća u Sarajevu: KJKP Rad, KJPK Park i Vodovod i Kanalizacija. Nažalost, s obzirom na kompleksnost sistema u Kantonu Sarajevo i nadležnosti, proces odobravanja i usvajanja sporije traje. Međutim, optimizam postoji, neke saglasnosti su već date, i zaista se nadam da će Vlada KS ubrzo ući u testnu fazu i vidjeti koliko njima alat poput ovog koristi. Ovom prilikom bih se zahvalio Premijeru Forti i njegovom kabinetu na tome što su prepoznali vrijednost ovakvog alata i što pružaju ruku digitalizaciji procesa u našem društvu", poručio je Nermin.

Nermin

Nermin Ćatović

Građanski aktivizam

Patrola.ba je primjer građanskog aktivizma koji doprinosi boljem društvu.

"Zamislite samo situaciju da prijava problema ne ostane na nekome ko zaprimi poziv i istog trenutka ga zaboravi. Zamislite da prijavite slomljene klupe, pune kontejnere, pokvarenu rasvjetu i ona se u narednih nekoliko dana riješi uz povratne informacije vama kao građanima. Građani će imati više povjerenja u takvu vlast, a vlast će imati prave partnere u građanima. Zamislite da kao nadležna institucija imate ograničene resurse, a Patrola.ba vam omogućava kako da ih najbolje iskoristite - koja lokacija, šta je prioritetno, šta se treba riješiti", istakao je.

Plan za Patrola.ba platformu je da prvenstveno zaživi i da građani prijavljuju, a vlasti reaguju. Kanton Sarajevo je prva instanca.

"Nakon unapređenja sistema, slušanja i osvrtanja na obje strane: kako građane tako i institucije, nadamo se da ćemo uspjeti napraviti i prilagoditi pravi alat u rukama onih koji žele da rade. Nadamo se i određenim grantovima/donacijama koje će omogućiti daljnji razvoj funkcionalnosti, održavanje, ali i “napasti” problem nepropisnog parkiranja vozila. S pravnim ekspertima ćemo raditi na nacrtima Izmjena Zakona koji će omogućiti da se digitalizuje proces kažnjavanja saobraćaja u mirovanju. Ono čemu težimo je čišći, ljepši grad, ugodan za život, poput nekog evropskog kome se divimo. I ne samo Sarajevo, već svaki grad/zajednica koja želi da implementira Patrolu u svojim nadležnostima. Zajedno možemo kreirati ugodniji ambijent za sve nas", poručio je Ćatović.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti