Hidroelektrana Trebinje 1 prekida rad zbog izrazite suše

03.11.2022. 08:30 / Izvor: SRNA
HET

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) ostvariće značajnu dobit na kraju ove godine, uprkos velikoj suši i manjku vode u Bilećkom jezeru.

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) ostvariće značajnu dobit na kraju ove godine, uprkos velikoj suši i manjku vode u Bilećkom jezeru, zbog čega će uskoro prestati da radi Hidroelektrana Trebinje 1, izjavio je Srni izvršni direktor u tom preduzeću Ilija Tamindžija. 

"Zbog izrazite suše, HET-ova HE Trebinje 1 je praktično na donjoj radnoj koti i za nekoliko časova će njeni agregati prestati da rade" rekao je Tamindžija. 

On je naglasio da će za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske ispuštati vodu na temeljne ispuste da bi radila njihova HE Dubrovnik, koja će moći da proizvede još oko 40 gigavat-časova električne energije i da bi se što manje uvozilo struje. 

Tamindžija je istakao da je riječ o izrazito sušnoj godini, koju će HET prebroditi i poslovati pozitivno na kraju godine, navodeći da u kontinuitetu pozitivno posluju, rade domaćinski i kontrolišu troškove. 

On je pojasnio da je suša tolika da su padavine u slivnom sistemu HET-a u ovoj godini iznosile oko 40% od višegodišnjeg prosjeka. 

Tamindžija je najavio da će HE Trebinje 1, nakon očekivanih padavina, odmah početi da radi, čim budu stečeni uslovi za njeno funkcionisanje. 

On je precizirao da su, zbog zaliha vode u Bilećkom jezeru s početka godine, do sada ostvarili plan proizvodnje struje, a da će ostvarenje godišnjeg plana zavisiti od padavina tokom naredna dva mjeseca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti