Destilacija a.d. Teslić zaustavila trećinu proizvodnje zbog nedostatka osnovne sirovine

03.11.2022. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Destilacija

HI "Destilacija" a.d. Teslić primorana je bila da prije dva dana zaustavi jedan dio proizvodnje zbog nedostatka osnovne sirovine.

HI "Destilacija" a.d. Teslić primorana je bila da prije dva dana zaustavi jedan dio proizvodnje zbog nedostatka osnovne sirovine. Zaustavljen je jedan blok peći za pouglјavanje drveta zbog nedostatka ogrevnog drveta I i II klase.  U ovom trenutku HI "Destilacija" a.d.Teslić nema sirovine za jednu trećinu proizvodnih kapaciteta.

"Do 31.10.2022. godine JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac isporučilo nam je 63,70% ugovorenih količina za 2022. godinu. Ova količina šumskih drvnih sortimenata nije dovolјna za održavanje proizvodnje u punom kapacitetu. Očekujemo da do nove godine, isklјučivo zbog nedostatka sirovine, u potpunosti zaustavimo proizvodne pogone, čime ćemo ugroziti realizaciju potpisanih ugovora sa ino partnerima, a samim tim i 330 radnih mjesta", kazali su iz HI "Destilacija" a.d. Teslić.

U više navrata obraćali su se direkciji JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d Sokolac i Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upozoravajući da dinamika isporuke šumskih drvnih sortimenata nije na odgovarajućem nivou i da će pred zimu i u toku zimskog perioda ostati bez sirovine za proizvodnju.

"Uprkos naporima direkcije JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d Sokolac i Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do današnjeg dana nije došlo do značajnih promjena u dinamici isporuke šumskih drvnih sortimenata. O prestanku rada našeg preduzeća, kao jednog od strateških u Republici Srpskoj, obavijestili smo i predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića, nadležno ministarstvo, Šume Republike Srpske, ali i druge relevantne institucije", saopćeno je iz ovog preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti