Onečišćeno izvorište "Orašje" u Sokolu: U vodi pronađene ogromne količine deterdženta

03.11.2022. 12:15 / Izvor: Avaz.ba
izvorište orašje

Građani gračaničkog naselja Soko prošle sedmice neugodno su se iznenadili, ali i zabrinuli, kada su na izvorištu lokalnog vodovoda vidjeli da je voda izrazito plava.

Građani gračaničkog naselja Soko prošle sedmice neugodno su se iznenadili, ali i zabrinuli, kada su na izvorištu lokalnog vodovoda vidjeli da je voda izrazito plava.

Konačno su stigli i nalazi - koji nisu obećavajući.

Izet Serhatlić, koji održava ovaj vodovod, na izvorištu i bazenu u zaseoku Bukva u MZ Soko, umjesto bistre vode, primijetio je plavu, te je odmah vodovod isključio s mreže, a mještane obavijestio da do daljnjeg ne koriste vodu. 

Zdravlje mještana

O tome je obavijestio i rukovodstvo Mjesne zajednice, policiju i sanitarnog inspektora.

Sanitarni inspektor grada Gračanice Denis Čamdžić i predsjednik MZ Soko Mirzet Topčagić obišli su lokaciju, a uzorci vode poslani su u Institut za hemijsko inžinjerstvo u Tuzli, odnosno u ispitni laboratorij, kako bi se utvrdili uzroci onečišćenja izvora i bazena pitke vode.

Analiza je pokazala da je u vrijeme onečišćenja, u vodi koju mještani Bukve koriste gotovo 50 godina, bilo 21 puta više deterdženta od prihvatljivih 0,20.

"Nama nije jasno zbog čega se na problemu onečišćenja izvorišta „Orašje“ ne radi efikasnije. Ovo nije šala, niko se ne pita otkud su ovolike količine deterdženta dospjele u naš izvor. Kuda je taj tečni deterdžent istekao dalje, može li zagaditi drugi vodovod ili potok? Mi smo od Grada dobili jednu cisternu pitke vode, drugu smo kupili sami. To je sve. Podvlačim, s ovim se niko ne smije igrati, u pitanju je zdravlje mještana", kazao je Serhatlić.

Nadležni organi

Kontaktirali smo i sanitarnog inspektora Denisa Čamdžića, koji nam je potvrdio da će se više raditi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

"Radimo na tome da se utvrde uzroci koji su doveli do toga da deterdžent dospije u izvor i bazen. Tražit ćemo pomoć nadležnih organa. Mještanima smo izdali upozorenje da se voda ne smije piti", kazao je Čamdžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti