Od 7. novembra za 10 posto jeftinija cestarina na autoputu za kamione, autobuse i kombije

03.11.2022. 14:12 / Izvor: Akta.ba
putarina

Uprava JP Autoceste FBiH danas je donijela odluku o smanjenju jedinične cijene cestarine na autocesti A1 za 10 posto za klasu vozila IV.

Uprava JP Autoceste FBiH danas je donijela odluku o smanjenju jedinične cijene cestarine na autocesti A1 za 10 posto za klasu vozila IV.

Niža cijena cestarine za klasu vozila IV počet će se primjenjivati od 7. novembra 2022. godine.

"Smanjenjem cestarine za vozila IV kategorije želimo pomoći privrednim subjektima koji koriste ostale ceste, a koje nisu uglavnom dimenzionirane za teški saobraćaj pri čemu se pravi velika šteta lokalnim i regionalnim cestama. Mišljenja sam da ćemo ovom odlukom povećati broj korisnika autoceste za navedenu kategoriju a time i uvećati ukupne prihode od cestarine“, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Klasa vozila IV podrazumijevaju vozila sa četiri ili više osovina i visinom mjerenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrirana preko 9 sjedišta).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti