Nova znanja o upravljanju otpadom: Realizovan "CIRCLab" kamp u okviru projekta "CIRCLE"

04.11.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
CIRCLab

Partneri na projektu "CIRCLE", Grad Laktaši i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske su organizovali "CIRCLab" kamp.

Partneri na projektu "CIRCLE", Grad Laktaši i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske su organizovali "CIRCLab" kamp u sklopu koga je organizovana konferencija i studijska posjeta.

U Banjaluci je 27.10.2022. godine u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom organizovana Кonferencija na temu „Valorizacija sekundarnih organskih i neorganskih sirovina kao put do cirkularnije ekonomije“.

Na konferenciji su predstavljeni aktivnosti i rezultati projekta "CIRCLE", koncept cirkularne ekonomije, rezultati istraživanja mladih istraživača na temu reciklaže e-otpada i potencijala iskorištavanja vune kao sirovine, kao i najbolje prakse u oblasti upravljanja organskim otpadom.

Učesnici konferencije su imali priliku da razmjene svoja znanja i iskustva. U sklopu "CIRCLab" kampa je organizovana i studijska posjeta u toku koje su učesnici obišli ribnjak preduzeća Tropik u Ribniku kao primjer dobre prakse, te stekli znanja o procesu uzgoja pastrmke u pitkoj vodi. U Ribniku su učesnici posjetili i srednju školu "Lazar Đukić" gdje je srednjoškolcima predstavljen projekat kao i fabriku preduzeća Tropik u Кlašniku gdje su naučili o modernim tehnologijama prerade i pakovanja ribe.

Svi procesi obavljaju se uz primjenu standarda sigurnosti hrane IFS-a i HACCP-a, a svi proizvodi podliježu stalnim analizama i mjerenjima kod nadležnih ustanova.

U toku "CIRCLab" kampa učesnici su stekli nova znanja i iskustva o upravljanju otpadom, značaju i mogućnostima primjene principa i inovativnih modela cirkularne ekonomije.

Učesnici "CIRCLab" kampa su studenti Prirodno-matematičkog Fakulteta, nastavno osoblje i partneri projekta “CIRCLE”.

Projekat "CIRCLE" - Inovacije i testiranje održivih rješenja cirkularne ekonomije u jadranskom području (Circular Innovation and Resilient City Labs in the Adrion Region) ima za cilj povećanje i širenje znanja o praktičnim mogućnostima primjene principa cirkularne ekonomije kroz pristup saradnje i uključivanje inovativnih proizvođača, poslovnih subjekata, administrativnih institucija, kao i civilnih organizacija u urbanom području, gđe je najveća količina otpada koji se generiše ali i mjesto gđe se mogu primijeniti inovativni modeli.

Projekat je podržan od strane "INTERREG ADRION" Programa finansiranog u okviru Evropskog regionalnog razvojnog fonda i “IPA II” sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti