Kako poboljšati obračun minimalca: Ministrica finansija predlaže novu metodologiju

04.11.2022. 08:34 / Izvor: Srpska.info
Zora Vidović

Ministrica finansija RS Zora Vidović smatra da trenutni obračun minimalne plate nije dobar zbog čega će se naredne godine dogovarati i utvrđivati sistem obračuna minimalne plate, kao što postoji za penzije.

Ministrica finansija RS Zora Vidović smatra da trenutni obračun minimalne plate nije dobar zbog čega će se naredne godine dogovarati i utvrđivati sistem obračuna minimalne plate, kao što postoji za penzije. 

Bilo bi jako dobro kada bi se potpisali granski kolektivni ugovori, da svaka grana ima svoju minimalnu platu – navela je Vidovićeva i izrazila nadu da će se sindikat i poslodavci u narednom periodu usaglasiti o toj metodologiji.

U Republici Srpskoj je definisano da se socijalni partneri Ekonomsko-socijalnog savjeta dogovaraju oko utvrđivanja najniže plate. To su predstavnici sindikata, poslodavaca i članovi Vlade RS. Međutim, taj dogovor u posljednje vrijeme se ne postiže zbog čega Vlada RS donosi odluku o utvrđivanju zakonski zagarantovane najniže plate. Trenutno je minimalna plata u Republici Srpskoj 650 maraka.

Ako bi se minimalna plata određivala kao najniža zagarantovana penzija u Republici Srpskoj, onda bi minimalac iznosio 50 odsto od prosječne plate iz decembra prethodne godine. S tim da, kako je to zakonski definisano, postoji nekoliko pragova do 15 godina staža, od 15 do 20 godina staža, od 20 do 30 godina staža, od 30 do 40 i više od 40 godina staža.

Ministrica finansija ocijenila je da je Vlada Republike Srpske u proteklom mandatu na više frontova uticala na plate u realnom sektoru i da ima još prostora za njihovo povećanje.

"Primjera radi, naš takozvani "poreski klin", odnosno opterećenje plate, sa 38,5 sveli smo na 34,1 odsto i poslodavci su rekli da su zadovoljni s tim. Nadam se da će i naša iduća Vlada, kao i u Federaciji BiH, uvesti porez na dividendu, jer ako uvedemo taj porez, onda bi se ovaj "poreski klin" mogao još više smanjiti u korist plata radnika", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da rast plata u privredi posmatra prema onome koliko se poreza i doprinosa vraća za plate i istakla da su i u prošloj i u ovoj godini to bile značajne cifre, daleko veće nego što je planirano.

PRIVREDA

U Savezu sindikata RS kažu da 54 odsto zaposlenih u Republici Srpskoj, uglavnom iz realnog sektora, ne može da zaradi 1.000 KM.

"Posljednje četiri godine Vlada RS je skoro milijardu KM budžetskog novca poslala u realni sektor kroz razne vidove podrške, s ciljem povećanja plata u ovom sektoru, što se nije dogodilo u očekivanoj mjeri. Procijenjena prosječna plata u realnom sektoru je 945 KM, dok se prosječna plata bliži 1.200 KM", napominju iz Saveza sindikata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti