Ustavni sud FBiH odbio apelaciju 9 sarajevskih općina: Nema više nezakonitog zapošljavanja

04.11.2022. 09:29 / Izvor: Akta.ba
irfan čengić

Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je odbio apelaciju devet sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je odbio apelaciju devet sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji regulišu oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Kako se navodi u presudi, općine nisu osporenim odredbama Zakona ni na koji način "razvlašćene" jer su organi lokalne samouprave opštinska vijeća i načelnici opština. Eventualni "sukob nadležnosti" ovih organa nije pitanje povrede prava na lokalnu samoupravu prema Evropskoj povelji, te kao takvo i nije relevantno za odlučivanje.

Na osnovu svega izloženog Ustavni sud Federacije je mišljenja da osporenim odredbama Zakona nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu navedenih opština jer iste mogu u okviru svojih nadležnosti da uspostave odgovarajuću organizaciju uprave.

Na presudu se osvrnuo Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu FBiH na Facebooku koji je naveo da su pojedini načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike, te da je to konačno dokazao i pred Ustavnim sudom FBiH.

"Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije BiH sam bio strana u postupku, Ustavni sud FBiH u potpunosti uvažio argumente ove Komsije te je odbio zahtjev načelnika za ocjenu ustavnosti zakona i povrede prava na lokalnu samoupravu", naveo je on.

Nakon ove presude Ustavnog suda pozvao je načelnike da počnu raditi onako kako piše u zakonima i kako su im inspekcije i ranije naložile, uvažavajući nadležnosti vijeća.

Općine nisu ničije privatno vlasništvo, one pripadaju ljudima, a predstavnički organ građana su općinska vijeća. "Primjer ispravnog postupka donošenja ovih akata jeste Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Nadam se da će načelnici se ugledati na Grad Sarajevo", poručio je.

Svi radnici čija su prava ugrožena u posljednjih godina ovakvim nezakonitim odlukama i sistematizacijama koje su načelnici donosili bez Općinskih vijeća svoja prava trebaju tražiti na sudovima.

Hvala kolegama parlametarcima iz svih stranaka koji su me podržali u ovom procesu, napisao je Čengić na Facebooku.​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti