Na snagu stupio Kolektivni ugovor: U metalskom sektoru minimalna satnica povećana na 4,40 KM

04.11.2022. 10:56 / Izvor: Fena
sindikat metalaca

Kao što je poznato, prethodna minimalna satnica iznosila je 3,50 KM, što je na mjesečnom nivou iznosilo 616 KM.

Nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, na snagu je stupio Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH (Granski kolektivni ugovor).

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH definisao je iznos minimalne netto satnice od 4,40 KM, što iznosi 774,40 KM na miesečnom nivou što u konačnici predstavlja 68,1 posto prosječne plate u Federaciji BiH, ili za 25 posto povećanje u odnosu na raniju najnižu netto satnicu.

Kao što je poznato, prethodna minimalna satnica iznosila je 3,50 KM, što je na mjesečnom nivou iznosilo 616 KM.

Pregovarački timovi Sindikata metalaca FBiH na strani radnika, Bajro Melez, predsjednik pregovaračkog tima uime Sindikata, te Udruženje poslodavaca FBiH/Grupacija poslodavaca za oblast proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH Snježana Koepruner, predsjednica pregovaračkog tima uime Grupacije, usaglasili su, te potpisali Granski kolektivni ugovor.

"Budući da smo svjedoci evidentnog rasta svih troškova života u ovoj  godini, sa tendencijom daljeg rasta, možemo biti zadovoljni da smo uspijeli sa našim zahtjevom, uprkos brojnim preprekama i problemima na koje smo nailazili tokom samog procesa pregovora. Uspijeli smo zahvaljujući svojoj upornosti i korektnom odnosu pregovaračkog tima Grupacija poslodavaca za djelatnost metalne industrije i predsjednice pregovaračkog tima Snježane Kopreuner. Mi jesmo i uvijek ćemo biti za kvalitetan socijalni dijalog i saradnju, ali isključivo na ravnopravnim osnovama", saopćili su iz Sindikata metalaca FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti