Hadžić objasnio kako riješiti problem nezaposlenosti i iseljavanja mladih

04.11.2022. 11:16 / Izvor: Akta.ba
Faruk Hadžić

Kako pokušati riješiti problem visokog nivoa nezaposlenosti i iseljavanja mladih, pitanje je koje često čujemo u našoj zemlji.

Kako pokušati riješiti problem visokog nivoa nezaposlenosti i iseljavanja mladih, pitanje je koje često čujemo u našoj zemlji. Posljednji podatak iz Ankete o radnoj snazi BiH pokazuje da je 36,3% iznosila stopa nezaposlenih osoba u dobnoj skupini 15-24.

Svake godine se otvaraju pozivi putem kojih se poslodavcima daje određeni poticaj kroz plaćanje doprinosa, kako bi zaposlili nezaposlene osobe. No, izgleda da to nije dovoljno.

"Možda bi trebalo razmisliti o prelasku sa direktnih na indirektne poticaje, prije svega što su mnoge političke stranke obećale da će u koalicioni program ugraditi reformu poreskog sistema u FBiH", poručuje je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar i dodaje:

"Sistem bi bio sljedeći – Mlada osoba, recimo do 30 godina (dobna granica se može promijeniti), koja nema radnog iskustva i koja je na evidenciji službi za zapošljavanje, ako se zaposli kod nekoga, ili otvori svoje preduzeće, u prvoj godini ne plaća doprinose, plaća samo neto platu. U drugoj godini, za takvu osobu se plaća 25% ukupnog nivoa doprinosa. U trećoj godini bi se za takvog radnika plaćalo 50%, u četvrtoj 75% i u petoj godini bi se tek plaćali puni doprinosi. Ovime bi riješili veliki problem nezaposlenih mladih osoba i mnoge od njih zadržali u državi".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti