Slovenija - BiH: Izmjenama sporazuma do novog poslodavca već u prvoj godini

04.11.2022. 12:10 / Izvor: BHRT
slovenija

Izmjenom Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji trebalo bi da se omogući radnicima iz BiH da već u toku prve godine zaposlenja promijene poslodavca ukoliko nisu zadovoljni njime

Izmjenom Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji trebalo bi da se omogući radnicima iz BiH da već u toku prve godine zaposlenja promijene poslodavca ukoliko nisu zadovoljni njime, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Kada je riječ o broju radnika iz BiH u Sloveniji, Bandić je naveo da Agencija ima podatke o broju izdatih radnih dozvola za radnike iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju. 

Prema njegovim riječima, u ovoj godini, zaključno sa 31. avgustom, izdato je ukupno 12.257 radnih dozvola, a od početka sprovođenja Sporazuma 2013. godine izdato je ukupno 94.995 radnih dozvola. 

"Izmjena Sporazuma je još jedna velika korist koji će naši radnici imati, a s druge strane stvara obavezu poslodavcima da poštuju prava radnika ukoliko žele da zadrže radnika", rekao je Bandić i dodao da je ovo zahtjev slovenačke strane, koja je spremna da ide u izmjene ovog sporazuma.

Što se tiče izmjena Sporazuma u dijelu o dvojezičnim ugovorima, Bandić je istakao da je to jako bitno za radnike iz BiH, jer će tako tačno znati svoje obaveze i dužnosti, ali i prava.

"Izmjene se ne rade zato što su naši radnici ugroženi, već jednostavno što je sada slovenačka strana spremna da razgovara o izmjenama Sporazuma. Ovaj zahtjev za dvojezičnim ugovorima star je najmanje pet godina i predstavnici Agencije su ga redovno iznosili na godišnjim sastancima Međudržavne komisije za praćenje realizacije Sporazuma", istakao je Bandić.

Prema njegovim riječima, Agencija je još 2020. godine pokušala zvanično inicirati promjene Sporazuma u ovom domenu, ali zbog pandemije virusa korona tada nije bilo moguće organizovati sastanke, tako da je sve bilo prolongirano za neki naredni period.

Bandić je naglasio da je uloga Agencije za rad i zapošljavanje da pokrene ovakve inicijative, samim tim što ona u svojim nadležnostima ima iniciranje zaključivanja sporazuma u oblasti zapošljavanja.

"Zbog toga je 2. novembra u Ljubljani održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada, porodice, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije. Sve ostalo, određivanje datuma pregovora, radnih grupa koje će učestvovati u pregovorima, zaključivanje izmjena Sporazuma i slično je u nadležnosti Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, tako da ne možemo u ovom trenutku reći kada će do same izmjene Sporazuma doći", rekao je Bandić.
 
Prema njegovim riječima, Agencija je do sada, a tako će biti i u narednom periodu, ostvarila izuzetnu saradnju sa Nezavisnim sindikatom radnika Slovenije, tako da radnici iz BiH imaju već duži niz godina pogodnost da se obrate ovom sindikatu, ako im je potrebno tumačenje ponuđenog ugovora, a vezano za nerazumijevanje jezika. 

"U tom smislu treba posmatrati i formiranje najavljene grupe za praćenje tržišta rada, čija će uloga biti da pojača kontrole nad poslodavcima koji zapošljavanju naše radnike. Kada će tačno ova grupa biti formirana ne možemo sa sigurnošću reći, ali kolege iz Slovenije će nas, svakako, o tome obavijestiti", rekao je Bandić.

Pojašnjavajući zašto je bitno formiranje ove grupe, on je istakao da slovenačke institucije već godinama sprovode povremenu kontrolu poslodavaca, te sve uočene nepravilnosti prilikom zapošljavanja radnika iz BiH ili kršenja Sporazuma rezultiraju time da taj poslodavac dobije zabranu zapošljavanja radnika iz inostranstva. 

"Njegovi oglasi i potrebe za radnom snagom nakon toga prestaju se slati nama, te na taj način taj poslodavac više ne može dobiti radnika iz BiH. Ova grupa za nadzor samo će pojačati ove kontrole i rezultirati time da poslodavci budu obzirniji prema našim radnicima", ukazao je Bandić.

Što se tiče poslova/zanimanja od početka sprovođenja Sporazuma, riječ je o istim poslovima - vozači, varioci, armirači, zidari, fasaderi, bravari, elektroinstalateri - oko 95 odsto oglasa je za kvalifikovane radnike i one sa srednjom stručnom spremom, a riječ je o poslovima u građevinskom sektoru i prerađivačkoj industriji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti