Počela priprema dokumentacije za nuklearni otpad na granici BiH i Hrvatske

04.11.2022. 12:22 / Izvor: SRNA
otpad

Iz Fonda navode da se planira da će izrada studije biti završena na jesen 2023. godine, te će Ministarstvo privrede i održivog razvoja imenovati savjetodavnu stručnu komisiju koja ocjenjuje cjelovitost i stručnu zasnovanost studije.

Počela je priprema dokumentacije za procjenu uticaja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na okolinu, koji Hrvatska planira da gradi na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je u hrvatskom Fondu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

"Očekuje se da će firma ovlaštena za procjenu uticaja zahvata na okolinu do kraja ove godine predati nadležnom Ministarstvu privrede i održivog razvoja zahtjev za definisanjem sadržaja studije uticaja zahvata Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na okolinu /takozvani skoping/", naveli su iz Fonda, čije je sjedište u Zagrebu.

Kako su objasnili, Ministarstvo privrede i održivog razvoja će zvanično obavijestiti javnost i nadležna ministarstva susjednih zemalja o pokretanju postupka skopinga, te potom započinje službena komunikacija o sadržaju studije uticaja na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Iz Fonda navode da se planira da će izrada studije biti završena na jesen 2023. godine, te će Ministarstvo privrede i održivog razvoja imenovati savjetodavnu stručnu komisiju koja ocjenjuje cjelovitost i stručnu zasnovanost studije. 

"Potom nadležno ministarstvo donosi odluku o upućivanju studije na javnu raspravu, s prijedlogom načina sprovođenja javnog uvida, kao i prekograničnih konsultacija", pojasnili su iz Fonda. 

Hrvatska planira da odlagalište radioaktivnog otpada gradi u opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada, što je oko 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode "Una" i što bi ugrozilo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice budući da bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u BiH, kao i životna sredina. 

Vijeće ministara usvojio je 26. oktobra Prijedlog strategije zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori. Dokument, koji je izradio Pravni tim za Trgovsku goru, prethodno je dobio podršku resornih ministarstava i vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je da je usvajanje ove strategije od ključnog značaja kako bi se na temelju naučnih i stručnih analiza i preporuka branio jedinstveni stav institucija na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje spornog odlagališta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti