Iako duguju skoro pola miliona za porez Ministarstvo privrede TK ih nagradilo sa 35.000 KM poticaja

04.11.2022. 12:41 / Izvor: zurnal.info
Torre Nova

Firma Torre Nova iz Gradačca duguje 454 hiljade maraka za poreze i doprinose.

Firma Torre Nova iz Gradačca duguje 454 hiljade maraka za poreze i doprinose. Protiv vlasnika ove firme Munevera Novalića potvrđena je optužnica zbog utaje poreza u drugoj firmi u kojoj je bio suvlasnik. Bez obzira na ove činjenice Ministarstvo privrede TK nagradiće ovu firmu sa 35 hiljada maraka poticaja.

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona polovinom juna raspisalo je javni poziv za odabir korisnika grant sredstava “Podrška razvoju Kantona “ za 2022. godinu. U Javnom pozivu jedan od uslova koje korisnici moraju ispuniti za dodjelu sredstava bio je da “uredno izmiruju direktne poreze, doprinose za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje”.

Četiri mjeseca kasnije, polovinom novembra ministar privrede Edin Duraković (SDA) donio je konačnu rang listu korisnika sredstava. Na spisku firmi za subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repormaterijala pod rednim brojem četiri nalazi se firma Torre nova d.o.o iz Gradačca. Prema prijedlogu raspodjele sredstava ova firma trebala bi od Ministarstva privrede TK dobiti 35.000 KM.

U dodjeli sredstava firmi Torre Nova iz Gradačca ne bi bilo ništa sporno da ova firma nije jedan od većih poreskih dužnika po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, piše Žurnal.

Prema podacima Poreske uprave FBiH ova firma prošle godine po ovom osnovu dugovala je 261.488,41 KM. Za šest mjeseci dug ove firme po osnovu poreza i doprinosa povećao se za skoro 200 hiljada maraka. Prema podacima Poreske uprave FBiH na dan 30.6.2022. godine firme Torre nova po osnovu poreza i doprinosa dugovala je 454.153,26 KM!

Ministarstvu privrede TK očigledno nije smetala činjenica što ova firma ne plaća poreze i doprinose pa su im dodijelili poticaj od 35 hiljada maraka. Ministarstvu nije smetala ni činjenica da se protiv vlasnika ove firme već vodi sudski postupak zbog utaje poreza. Osnivači firme Torre Nova su Munever, Mirza i Semir Novalić.

Početkom septembra prošle godine Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva TK protiv Munevera Novalića i Mirsada Novalića iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da su u periodu od 2013. do kraja 2018. godine, obavljajući funkciju direktora, te kao suvlasnik i većinski vlasnik u Industriji modne konfekcije „Kula“ Gradačac, počinili produženo krivično djelo porezna utaja, čime su u navedenoj firmi izbjegli plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u iznosu od oko 8 miliona KM.

“Oni su optuženi da su, svjesni da izbjegavaju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u FBiH, davali lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza. Znajući da za zaposlenike u tekstilnoj industriji postoji izuzetak koji se ogleda u pogodnosti da se doprinosi i porez obračunavaju i plaćaju na umanjenu osnovicu ukoliko su za to ispunjeni zakonski uslovi, odnosno da se zaposlenicima isplaćuje najniža plata, te su s namjerom da izbjegnu plaćanje propisanih doprinosa i poreza nalagali odgovornim osobama u firmi da se neto plata umanji za iznos koji će se isplatiti kroz neoporezive naknade. Dakle, u cilju da neto plata bude u okviru one plate koja omogućava obračun i plaćanje doprinosa i poreza na dohodak na umanjenu osnovicu, nalagali su odgovornim licima u firmi da tako i postupaju, te su neto plate zaposlenika prikazivane u manjim iznosima od zarađenih a doprinosi i porez na dohodak su uplaćeni u znatno manjim iznosima od propisanih”, navedeno je u optužnici Kantonalnog tužilaštva TK.

Podsjetimo da je firma Torre Nova od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u 2020. godini dobila 60.080 KM pomoći u okolnostima pandemije COVID-19 iako su federalni revizori utvrdili da je ova firma u toku pandemije smanjila broj radnika.

Pomoć je dobila i firma Kula u iznosu od 163.482 KM, iako su revizori i za njih utvrdili da su smanjili broj radnika u pandemiji. Osim toga, ova firma u 2020. godini po osnovu poreza i doprinosa dugovala je 381.208 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti