Konkretizirana saradnja Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje R Slovenije

05.11.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
sastanak

U petak je u Ljubljani održan sastanak između direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije.

U petak je u Ljubljani održan sastanak između direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamera Bandića i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije.

Na sastanku su razmijenjeni podaci o broju izdatih radnih dozvola za naše radnike u Sloveniji te je konstatovano da je do kraja septembra 2022. godine Republika Slovenija izdala 13.914 radnih dozvola našim građanima, od kojih se 8.809 odnosi na nove dozvole, a 5.105 na produženje već izdatih radnih dozvola.

Prema ovim podacima, broj izdatih radnih dozvola u ovoj godini je blago povećan u odnosu na prethodnu godinu.

"Pored razmijene podataka, na sastanku je razgovarano i o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora o radu, o čemu je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH prije dva dana razgovarala sa predstavnicima nadležnog slovenačkog ministarstva. Ovom prilikom smo kolege iz Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije upoznali sa razgovorom u ministarstvu, te smo se svi složili da će dvojezični ugovor olakšati zapošljavanje i povećati transparentnost čitavog procesa zapošljavanja", rekao je Bandić.

Također, razgovarano je i o tzv. "prvom ugovoru" koji je osnov za izdavanje radne dozvole.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije su se složili da tzv. "prvi ugovor" koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i koji Agencija provjerava, mora biti istovjetan ugovoru koji dođe u Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije i na osnovu kojega se izdaje upravna nota, tj. radna i boravišna dozvola.

U praksi je primjećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće.

Ugovor koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH će morati imati na sebi odobrenje Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije što je znak da je isti ugovor dostavljen u obje institucije.

Imajući u vidu da se u ovoj i prošloj godini povećao broj izdatih radnih dozvola za bh.radnike, na sastanku je istaknuta potreba da se shodno ovom povećanju povećaju i kontrole slovenačkih poslodavaca i uslova rada naših radnika, a ovaj zahtjev podržale su i kolege iz Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije.

"Sve navedene teme o kojima smo razgovarali motivirane su povećanjem zaštite naših radnika na radu u Sloveniji i sigurno će doprinijeti do veće sigurnosti naših radnika na radu u Sloveniji", rekao je Bandić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti