Geološki radovi kod Sanskog Mosta, traže ležišta boksita

07.11.2022. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
geološki radovi

Radi se o području gdje su ranije utvrđena bogata nalazišta ove dragocjene rude, a ovom prilikom potencijalni investitori su najavili mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

 Na području planine Korčanica, koja čini masiv Grmeča, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, nedavno su započeli geološki radovi vezani za istraživanja ležišta boksita, a izvodi ih firma "Rudmax", koja je registrovana u Bosanskoj Krupi.

Radi se o području gdje su ranije utvrđena bogata nalazišta ove dragocjene rude, a ovom prilikom potencijalni investitori su najavili mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Planirano je da se u prvoj fazi investicije, koja podrazumijeva geološka istraživanja i obezbjeđenje koncesije, ulože značajna sredstva, a nakon toga bi uslijedilo i pokretanje eksploatacije boksita, te nova ulaganja.

U međuvremenu, oglasila su se i pojedina ekološka udruženja i aktivisti za zaštitu prirode iz Sanskog Mosta te zatražili da se o svemu uradi ekološka studija koja bi ukazala na moguću štetu po prirodni okoliš.

Iz ovih udruženja navode kako je Grmeč zaštićeno šumsko područje, te da se u blizini istražnih lokaliteta nalazi prašuma Bobija, te prirodni kompleks Bobijaško oko.

Podsjećamo da su ranije mještani Lušci Palanke izrazili  zabrinutost s obzirom na to da se u blizini nalazi memorijalni spomen-kompleks iz perioda Drugog svjetskog rata, koji za stanovnike ovog područja, gdje mahom žive povratnici srpske nacionalnosti, predstavlja svetinju i simbol stradanja u pomenutom periodu.

Kod njih postoji i bojazan da bi u slučaju geoloških radova moglo doći do štetnih posljedica u oblasti poljoprivrede, turizma i geologije, te do ugrožavanja prirodnog okoliša.

Iz mjesne zajednice Lušci Palanka su zbog toga od nadležnih lokalnih, kantonalnih i federalnih institucija zatražili čvrste garancije da istraživački radovi neće na bilo koji način ugroziti zaštićeno područje niti uzrokovati njegovu devastaciju.

U posljednjih nekoliko godina na dvije lokacije koje se nalaze na širem području Lušci Palanke započela je eksploatacija boksita, pa se iskopavanje ove rude trenutno odvija na lokalitetu Vojničko polje u blizini sela Bojište, dok se drugi rudokop nalazi na prostoru brda Oštrelj.

Preliminarna istraživanja, provedena prije nekoliko decenija, pokazala su kako planinska oblast planine Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta krije bogata ležišta crvenog boksita, koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti