Domaćoj privredi se ne piše dobro: Kod stranaca ne jenjava interes za našom radnom snagom

07.11.2022. 08:47 / Izvor: Srpska.info
Odlazak

U Njemačku i Sloveniju ove godine je preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH otišlo ukupno 12.720 radnika, odnosno nešto više nego lani, kada je zaposlenje u ovim državama pronašlo ukupno 12.239 naših građana.

U Njemačku i Sloveniju ove godine je preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH otišlo ukupno 12.720 radnika, odnosno nešto više nego lani, kada je zaposlenje u ovim državama pronašlo ukupno 12.239 naših građana.

Prema podacima ARZ, do današnjeg dana broj posredovanja za Njemačku je 463, dok je u Sloveniju, do kraja avgusta, otišlo 12.257 radnika.

"U istom periodu prošle godine, u Njemačku je otišlo 360, a u Sloveniju 11.879 radnika. Što se tiče potražnje ovih država za našim radnicima, ona je na nivou prethodne godine. Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo naše agencije nemamo podatke, jer te osobe nisu dužne nigdje da evidentiraju svoj odlazak", kažu za Srpskainfo u ARZ.

Naravno, stvarni broj onih koji u potrazi za boljim životom u svojoj režiji odlaze u inostranstvo daleko je veći.

To potvrđuju iz privatnih agencija koje posreduju pri zaposlenju naših ljudi u zemljama regiona ili Evrope.

"U Njemačkoj generalno vlada ogromni nedostatak svih profila radnika, posebno od kako su ublažene ili ukinute epidemiološke mjere. Uporedo s tom situacijom građani BiH pokazuju izuzetno veliko interesovanje za odlazak u ovu državu. Njihovo interesovanje iz dana u dan sve je veće i ako se ovako nastavi to bi mogla da bude velika opasnost za domaću privredu", rekli su za Srpskainfo u agenciji za posredovanje u zapošljavanju iz Münchena.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, BiH je lani napustilo oko 170.000 građana, a skoro pola miliona je otišlo od 2013.

Zato ne treba da čudi što se BiH našla na neslavnom prvom mjestu liste zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu. Prema podacima iz izvještaja UN za 2022, ova država zbog negativnih demografskih trendova godišnje gubi više od 1,5 odsto svog stanovništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti