Radnici preduzeća "Ekosfera" iz Stanara stupili u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata

07.11.2022. 12:34 / Izvor: SRNA
stanari

Predsjednik Sindikata radnika Branko Radišković rekao je novinarima da je ovo treći ovogodišnji organizovani štrajk u preduzeću i da problem sa platama, koje su najmanje na području opštine, traje već dvije godine.

Sindikat radnika Javnog komunalnog preduzeća /JKP/ "Ekosfera" iz Stanara od jutros je stupio u generalni štrajk jer im, kako navode, nisu isplaćene dvije plate, regres, topli obrok i troškovi prevoza od juna, a lokalna vlast obećala je uplatu svih potraživanja do kraja mjeseca.

Odluka o stupanju u generalni štrajk usvojena je na sjednici Sindikata "Ekosfere" 25. oktobra, a tokom štrajka, u skladu sa zakonom, biće obezbijeđeni minimalni uslovi rada sve do izmirenja obaveza i potraživanja radnika u skladu sa kolektivnim ugovorom koji je potpisan 29. septembra.

Predsjednik Sindikata radnika Branko Radišković rekao je novinarima da je ovo treći ovogodišnji organizovani štrajk u preduzeću i da problem sa platama, koje su najmanje na području opštine, traje već dvije godine.

"Budžetom predviđena sredstva nisu dovoljna da pokriju polovinu troškova preduzeća", izjavio je Radišković, koji je pozdravio odluku lokalne vlasti da se nabave tri specijalizovana vozila koja će uticati na podizanje profita ovoj firmi.

Prema njegovim riječima, radnicima za isplatu bruto plata na godišnjem nivou treba oko 800.000 KM.

Član Štrajkačkog odbora Branislav Todorić kaže da ovom preduzeću, koje ima 39 zaposlenih, nedostaju radnici na terenu u odnosu na obim i strukturu posla.

Direktor "Ekosfere" Boris Šljivić pojasnio je da radnicima zakonski kasni samo jedna plata i troškovi prevoza, dok doprinosi nisu uplaćeni za tri mjeseca.

On je naveo da su predstavnici uprave preduzeća, sindikata i Opštinske uprave održali sastanak kada je načelno postignut dogovor da se plate obaveze, ali da sindikat nije bio zadovoljan rokom uplate.

Šljivić je pojasnio da su problemi u radu počeli već 2021. godine jer je preduzeće preuzeo sa dugom koji se "sukcesivno krpio i zatvarao" u okolnostima kada su pristizala nova potraživanja.

Predsjednik Skupštine opštine Stanara Denis Stevanović najavio je da će sva potraživanja biti riješena nakon usvajanja rebalansa budžeta opštine, čija sjednica treba da se održi tokom ovog mjeseca.

"Preduzeće je u startu naslijedilo dug iz prethodnog perioda, a u toku ove godine izvršilo je nabavku određene mehanizacije i uz trenutni trend cijena, sve je to dovelo do povećanih troškova preduzeća, tako da su problemi objektivne prirode", rekao je Stevanović.

On je negirao i nazvao spekulacijama navode da postoje planovi o tome da se poslovi "Ekosfere" dodijele privatnim preduzećima.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da je lokalna uprava isplatila predviđeni godišnji grant od 450.000 KM "Ekosferi", prema skupštinskoj odluci i dostavljenom finansijskom planu ovog komunalnog preduzeća, ali da očito ta grantovska sredstva nisu dovoljna, pa je opština dodatno obezbijedila grant od 200.000 KM.

"Ispostavlja se da je `Ekosferi` potrebno još 450.000 KM da bi bili na nuli, pored faktura koje im ispostavlja opština za angažovane poslove", naveo je Ćelić.

On kaže da bi ovim tempom opština za potrebe "Ekosfere" trebala ukupno izdvojiti 1.500.000 KM, što je u visini pola godišnjeg budžeta opštine Petrovo, te poručio da grant opštine ne može biti sredstvo za isplate plata radnicima i da ovo preduzeće u narednom periodu treba da bude predmet dublje ekonomske analize.

"Koncept `Ekosfere` smo preuzeli od prošle vlasti i vidljivo je da on nije dobar i opravdan, jer tamo su radnici koji zaista rade i zarade svoju platu, međutim, treba iznaći rješenja kako da pozitivno posluju", naveo je Ćelić.

On je pojasnio da naslijeđeni koncept podrazumijeva da gotove sve komunalne usluge "Ekosfera" radi džabe, odnosno ne naplaćuje od građana, dodavši da se to mora mijenjati s obzirom da nije cilj da dođe do otpuštanja radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti