Više od 250 preduzeća, klastera i razvojnih institucija na 7. Međunarodnom forumu o saradnji

07.11.2022. 15:02 / Izvor: Akta.ba
RARS

Sedmi Međunarodni forum o saradnji, koji je održan u Trebinju 3. i 4. novembra okupio je više od 250 predstavnika privrednih subjekata, klastera, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, lokalnih zajednica drugih institucija.

Sedmi Međunarodni forum o saradnji, koji je održan u Trebinju 3. i 4. novembra okupio je više od 250 predstavnika privrednih subjekata, klastera, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, lokalnih zajednica, privrednih komora i drugih institucija koje se bave razvojem iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Francuske, Finske, Španije, SAD, Bjelorusije, Mađarske i drugih zemalјa. U okviru foruma, pod okrilјem Evropske mreže preduzetništva, održano je više od 600 B2B poslovnih susreta, a održan je i veći broj pratećih događaja.

Forum su organizovale Razvojna agencija Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije koje su potpisale Memorandum o saradnji.

"Prvi memorandum o saradnji potpisali smo još 2015. godine i od tada naša saradnja konstantno jača, ali obje agencije su u međuvremenu promijenile svoje nazive i proširile nadležnosti što smo novim memorandumom i ozvaničili", rekao je direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić.

On je istakao da je Srbija sa 2,1 milijardu evra najveći investitor u Republici Srpskoj te da je forum prilika za razmjenu iskustava, promovisanje proizvoda i usluga, proširenje saradnje, nove projekte i investicije ne samo u pograničnim mjestima uz Drinu, već i na cijelom prostoru Republike Srpske.

Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije naveo je da Srbija i RS imaju izuzetnu poslovnu saradnju, te da je trgovinska saradnja u ovoj godini povećana za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu. 

"Većina investitora i kompanija dolazi iz prerađivačke industrije, ali potencijal vidimo i u prehrambenoj industriji kao i u turizmu, energetici i infrastrukturi", rekao je Gazdić.

On je dodao da je forum, koji je u početku bio fokusiran na saradnju Republike Srpske i Srbije, u međuvremenu proširen na region, te da je cilј da se u budućnosti potpuno internacionalizuje.

Otvarajući 7. Međunarodni forum o saradnji, Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS je istakla da su ovakvi skupovi od velikog značaja za RS i Srbiju, jer treba da budu podsticaj privrednicima da razvijaju međusobnu saradnju.

"U teškim vremenima, iza nas i pred nama, zaista je neophodno pružiti podršku i mogućnost povezivanja privrednih subjekata RS i Srbije. Sa aspekta turizma, u proteklom periodu imali smo značajnih investicija iz Srbije i nadam se da ćemo nastaviti u istom smjeru i proširiti projekte. U ovoj situaciji, kakva jeste trenutno, trebamo se fokusirati na njeno prevazilaženje i pružanje pomoći svim našim privrednim subjektima", navela je Gašić.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, istakao je zadovolјstvo činjenicom da je Trebinje domaćin ovako značajnog privrednog događaja.

"Forum je prilika da Trebinje prezentuje svoje potencijale kako bi privukli što više investitora", istakao je Ćurić.

Osim poslovnih susreta, veliko interesovanje učesnika izazvali su i paneli o mogućnostima stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda u regionu, obnovlјivim izvorima energije, mogućnostima saradnje lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, kao i mogućnostima ulaganja i uspostavlјanja slobodnih zona u Republici Srpskoj. Među brojnim zvanicama Foruma bili su i ambasador Republike Slovenije u BiH, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, direktor Turističke organizacije Republike Srpske i mnogi drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti