Lakše do informacija kako obračunati PIO doprinose za učenice/ke na praktičnoj nastavi

07.11.2022. 16:40 / Izvor: Akta.ba
naslovna vodič

Vodič za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti dostupan je svim školama

Vodič za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti dostupan je svim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine od oktobra mjeseca ove godine putem web stranice Porezne uprave FBiH.

Vodič pruža informacije i nudi korisne smjernice u vezi sa prijavom, obračunom i uplatom doprinosa za osiguranje učenica/ka na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti i ima za cilj olakšati školama ispunjavanje zakonom propisanih obaveza.

Federalni propisi koji regulišu oblast penzijskog i invalidskog osiguranja predviđaju obavezu da škole obračunavaju i uplaćuju doprinose za osiguranje učenica/ka na praktičnoj nastavi  za slučajeve invalidnosti i smrti usljed  povrede na radu i profesionalne bolesti.

"Raduje nas što je Porezna uprava FBiH imala priliku dati doprinos u izradi dokumenta koji na sveobuhvatan način daje smjernice školama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti. U situacijama nastanka osiguranih slučajeva, blagovremeno i uredno podnošenje i unos prijava osiguranja učenika u bazu Jedinstvenog sistema Porezne uprave Federacije BiH i uplata propisanih doprinosa od izuzetnog je značaja za učenike kao krajnje korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, škole,  ministarstva obrazovanja, ali i za Poreznu upravu FBiH. Porezna uprava FBiH je spremna poduzeti sve aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti s ciljem pružanja podrške školama u ispunjavanju zakonskih obaveza, a sve kako bi se uspostavio efikasan sistem dobrovoljnog ispunjavanja predmetnih obaveza", rekao je Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH.

 

naslovna vodič

Zahvaljujući urednoj prijavi i uplati doprinosa, učenice/ci mogu ostvariti pravo na invalidsku penziju i novčanu naknadu usljed fizičke onesposobljenosti u slučaju invalidnosti odnosno fizičke onesposobljenosti uzrokovane povredom ili profesionalnom bolešću tokom praktične nastave.

"Poštivanje i ispunjavanje obaveza propisanih federalnim propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja od izuzetnog je značaja za sve aktere uključene u organizaciju i izvođenje praktične nastave jer neispunjavanje tih obaveza ima za posljedicu lišavanje učenika mogućnosti da ostvare svoja prava. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK provelo je sveobuhvatnu financijsku analizu i predložilo nadležnom resornom ministarstvu predviđanje u Budžetu ZDK posebne budžetske stavke za namjenu izmirenja obaveze po osnovu predmetnih doprinosa za sve učenike koji pohađaju praktičnu nastavu na području ZDK. Nadam se i vjerujem da će obrazovne vlasti u ostalim kantonima slijediti ovu praksu i da će učenicima u FBiH biti omogućeno ostvarenje njihovih zakonom garantovanih prava", rekao je Spahija Kozlić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Kvalitetna praktična nastava je ključ unapređenja znanja i vještina učenica/ka i zato je važno da učenici praktičnu nastavu obavljaju u sigurnom okruženju i budu osigurani u slučaju da se povreda/nezgoda desi u toku obavljanja ovog vida nastave.

"Vodič predstavlja važnu kariku unapređenja kvaliteta praktične nastave i srednjeg stručnog obrazovanja. Nas iz Privredne komore ZDK raduje što smo, kao integrativni faktor između privrednog sektora i obrazovnih i drugih institucija, zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Poreznom upravom FBiH i njemačkim GIZ-om dali svoj doprinos u izradi ovako značajnog alata za implementaciju zakonske obaveze", rekla je Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.

Izradu Vodiča podržao je projekat "Stručno obrazovanje u BiH" koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime vlada Švicarske i SR Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti