Bosanska Posavina - raj za lov

08.11.2022. 07:48 / Izvor: Federalna.ba
lov

Uz spomendan svetog Huberta, zaštitnika lovaca, šumara i kinologa, proslavljen je dan u Novom Gradu nadomak Odžaka.

Uz spomendan svetog Huberta, zaštitnika lovaca, šumara i kinologa, proslavljen je dan u Novom Gradu nadomak Odžaka. Osim čobanijade, prvi put na tom prostoru organiziran je lovno-kinološki kup kojemu su osim natjecatelja iz BiH, prisustvovali i natjecatelji iz Hrvatske.

Lovačko društvo „Fazan“ Odžak i kinološko društvo iz Odžaka organizirali su natjecanje u ovoj lovnoj disciplini, pored kojeg je organizirano i natjecanje u pripremi čobanca. Važnije od natjecanja je ipak bilo druženje zaljubljenika u ovaj sport i stjecanje novih prijateljstava.

"Ovo je jedna od najljepših lovačkih manifestacija i disciplina zato jer tu vidimo svu ljepotu lova. Mi se nadamo da će ovo postati tradicionalno te da ćemo svake godine uspjeti organizirati ovakve manifestacije“, smatra Marko Vidović, predsjednik kinološkog društva Odžak.

"U biti i sami lov je druženje, na kraju iz tog druženja izlaze ovakve nekakve manifestacije gdje se takmičimo, opet kažem prvenstveno se stavlja naglasak na to druženje tu se skalpaju jako dobra prijateljstva. Iz tog se razvija i lovna kinologija gdje se bavimo svi s uzgojom nekakvih vrsta lovačkih pasa“, kaže Andrija Blažević, natjecatelj iz Slavonskog Broda.

Na ovoj manifestaciji predstavila se i Udruga sokolara BiH. Ljubav prema ovim pticama iziskuje mnogo truda, jer su to ptice koje traže mnoštvo posvećenog vremena. Ove ptice grabljivice u vrhu su hranidbenog lanca u prirodi.

"Udruženje sokolara BiH organizovano je u cilju unapređenja svijesti o pticama grablivicama, njihovoj ulozi u prirodi a na kraju krajeva i promociji lova s pticama grabljivicama kao vrlo prihvatljivom etičkom načinu lova koji se danas odvija u uređenim društvima“, kaže Muris Prnjavorac, član Udruženja sokolara BiH.

Uvijek je postojala krilatica kako je Bosanska Posavina raj za lov. Međunarodni kinološki sudac to je i potvrdio. Zbog svog zemljopisnog položaja ovaj dio naše zemlje u tom području ipak prednjači.  

"Što se tiče lova na sitnu divljač kultura lovljenja s psima ptičarima, kultura lovljenja sitne divljači je na području Bosanske Posavine najbolje izražena, u odnosu na cjelokupno podrućje BiH. Kad kažemo raj, u nekom smislu ipak je raj, daleko jače od svih ostalih“, rekao je Ivica Bošković, međunarodni kinološki sudac.

Na koncu lova svi prisutni su mogli kušati čobanac, koji su u natjecateljskom duhu pripravljali članovi lovačkih društava iz BiH i Republike Hrvatske. Ipak, postoji mit da je slavonski čobanac nenadmašan.

"Slavonci su malo, otišli jedan korak naprijed. Iako i mi idemo za njima i trudimo se da taj kvalitet ujednačimo s njihovim, kod njih je to malo duže vrijeme tradicija“, kaže Ilija Grgić, organizator čobanijade.

Iako je lov u dalekoj povijesti bio jedini način prehrane čovjeka, to se danas potpuno promijenilo i preraslo je u hobi. Kiša i vremenske neprilike nisu mogle zaustaviti lovce u Odžaku, jer kako kažu ljubav prema tom sportu jača od svakog nevremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti