Može li 50 KM pomoći najugroženijim kategorijama?

09.11.2022. 10:39 / Izvor: Akta.ba
grijanje

Najugroženije kategorije dobile su subvencije Vlade KS za plaćanje povećanih računa energenata.

Najugroženije kategorije dobile su subvencije Vlade KS za plaćanje povećanih računa energenata. Podsjećamo, Vlada KS omogućila je jednokratnu pomoć od po pedeset maraka za dva nahladnija zimska mjeseca za ukupno 43 000 osoba.

Cijene energenata rastu i dalje. Najgore prognoze o povećanju cijena pokazale su se kao istinite. Cijene određenih energenata porasle su i za duplo, izvještava O Kanal

"Kada pogledamo unazad cijelu ovo godinu, plin je poskupio u odnosu na septembar prošle godine, više od sto posto. Pelet je sa 450 otišao na 1000, drvo i ugalj su poskupili. Jedino struja je ostala ista", kazao je Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

Za novembar i decembar omogućene su subvencije za najugroženije kategorije.

"Možemo reći da su ta sredstva realizovana u smislu da su penzionerima naknade već isplaćene, a korisnici socijalne zaštite će dobiti svoju naknadu oktobarsku, to je već realizovano, očekujemo da će biti na njihovim računima sutra poslijepodne, najkasnije do prekosutra", rekla je Ivana Prvulović, ministrica za socijalna pitanja i izbjeglice KS.

Ipak, oni najugroženiji smatraju sa su cijene i hrane i energenata porasle i da je ta pomoć nedovoljna.

U septembru ove godine u odnosu na septembar 2021. godine nabavna cijena plina u FBiH je veća za 105,78 posto. Postoji više različitih prijedloga za pomoć građanima i u Federaciji ali i cijeloj BiH

"Pred nama je jedna teška i neizvjesna zima. Nisam siguran i da li će električna energija biti rješenje da građani koliko toliko izdrže ova dva tri najgora mjeseca", izjavio je Jerlagić.

Oni koji će dobiti pomoć su 39 000 građana koji imaju minimalnu penziju, 2500 korisnika socijalne pomoći i 1500 osoba iz boračke populacije. Oni koji nisu dobili pomoć dobiće uz primanja za naredni mjesec.

"Što se tiče redovnih aktivnosti ministarstvo za pitanja boraca i ministarstvo za rad i socijalnu politiku u skladu sa postojećim propisima, one se realizuju uobičajeno, s tim da su sredstva za boračku populaciju usred povećanja cijena energenata povećana", dodaje Prvulović.

Grijna sezona je počela. Građani smatraju da najugroženijima treba pomoći ali se ugledati i na ostale zemlje EU gdje su pomoć i subvencije dobili svi građani. O modelima pomoć na višem nivou se još raspravlja ali bez rezultata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti