Neke firme će stati s radom: Cijena peleta pala, ali proizvođači na mukama

09.11.2022. 11:44 / Izvor: Avaz.ba
Pelet

Vlada RS ograničila je cijene peleta na 480 KM te se to isto očekuje i od Vlade FBiH.

Vlada RS ograničila je cijene peleta na 480 KM te se to isto očekuje i od Vlade FBiH. Izvoz peleta na inozemno tržište još nije dozvoljen, a proizvođači su primorani na domaćem tržištu zbog ograničenja cijena odlaziti u minus.

Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“ Sarajevo za „Avaz“ je istakao da će se zbog ovakvih ograničenja većina firmi morati zatvoriti.

Tampon zona

"Cijena od 480 KM ne može pokriti ni troškove sirovine. Cijena kubika drveta je 150 KM, a u tonu peleta idu minimalno tri kubika. Proizvođači na domaćem tržištu su pristali ići u minus, ali da postoji izvozno tržište. Međutim, sada smo u situaciji da imamo ograničenu cijenu, a da nemao gdje namiriti taj minus. Najočekivaniji ishod je da će dosta firmi stati s radom", istakao je Helać.

Kako je dodao, proizvođači su u tampon zoni jer ne znaju kako će organizirati svoje poslovanje u narednim mjesecima, budući da nisu sigurni hoće li izvoz biti odobren ili ne.

Minimalna potražnja

"Dogovor je bio da će se prodavati po 480 KM na domaćem tržištu, ali da postoji opcija izvoza vani. Zbog toga su i bile kvote da će se 50 posto prodavati na domaćem, a 50 posto na inozemnom tržištu. U FBiH još nije na snazi odluka o ograničavanju, tako da je trenutna cijena 736 KM, barem kada je riječ o kompaniji “Drvosječa“ ", rekao je Helać.

Osim peleta, bila je potražnja i za drvima, međutim, kako ističe Helać, ta potražnja je stala.

"Narudžbe koje sada dobivamo su samo dopunjavanje, odnosno kupovina manjih količina ogrjeva, po metar do dva. Cijena metra drva je trenutno 132 KM", istakao je Helać.

Naredna sjednica

Vlada Federacije BiH trebala bi na narednoj sjednici ograničiti cijenu peleta, potvrđeno je jučer.

Inače, Vlada RS je nakon ograničenja cijene propisala i sankcije u slučaju kršenja odluke.

Kako je navedeno, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM za firme, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti