Impozantni podaci najveće domaće grupacije: Bingo investirao u BiH preko 850 miliona KM

09.11.2022. 14:13 / Izvor: Akta.ba
bingo press

Bingo Group, najveća poslovna grupacija u Bosni i Hercegovini i najveći poslodavac u BiH sa skoro 9.000 zaposlenih, održala je danas u Sarajevu svoju prvu press konferenciju.

Bingo Group, najveća poslovna grupacija u Bosni i Hercegovini i najveći poslodavac u BiH sa skoro 9.000 zaposlenih, održala je danas u Sarajevu svoju prvu press konferenciju na kojoj su govorili o važnim temama koje se tiču grupacije, privrede Bosne i Hercegovine, stanja na tržištu, ali i platama i uslovima rada.

Svima je poznato da je primjer uspjeha ove grupacije njihova primarna djelatnost trgovina. Ona je oblast gdje se Bingo izdvaja kao najveći sa 220 trgovina u kojima svakodnevno pozdrave više od 250.000 kupaca, zatim pedesetak ugostiteljskih objekata, kao i šest tržnih centara u cijeloj BiH. Pored maloprodaje u okviru Bingo Group nalazi se i 13 proizvodnih jedinica, koje djeluju u okviru Binga, ali i kao samostalne proizvodne fabrike koje svoj uspjeh pokazuju prolazeći najzahtjevnije testove kvalitete zbog izvoza na inostrana tržišta.

Bingo Group koji broji ukupno 20 kompanija pod svojim okriljem, uključujući i vlastitu proizvodnju povrća, jaja, piletine, tjestenine i papira je najveći poslodavac u Bosni i Hercegovini.

Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group, istakla je da su tri decenije dug period koji iziskuje mnogo tema. 

"Mnogo je epiteta koji nas prate, da smo najveći po dobiti, najveći po prihodu i najveći po broju uposlenih. Mnogi kad se spomene Bingo prvo pomisle na prodavačicu i policu. Međutim, Bingo Group nije samo to, iako je maloprodaja naša osnovna djelatnost. Bingo Group je 13 proizvodnih pogona u BiH. Najveći smo proizvođač jaja u našoj zemlji, a sa tri ogromne farme koje su opremljene najsavremenijom opremom, među najvećim smo proizvođačima pilećeg mesa. Pored toga, proizvodimo toaletni papir, tjesteninu, tekstilne proizvode. Zastupljeni smo i plasteničkoj industriji na skoro 30.000 m2, a proizvodimo i električnu energiju na solarni pogon s kojom smo krenuli još prije 12 godina", navela je Kunosić.

ljiljana kunosić

Fabrike dignute iz pepela 

Pored toga, osvrnula se i na fabrike u njihovom vlasništvu. Prije svega to je fabrika prehrambenih proizvoda Majevica u Srebreniku, zatim Semberka u Janji koja se bavi preradom povrća i proizvodnjom začina, te već dobro poznata Dita Tuzla.

"Ove tri izdvajam jer smo ih digli iz pepela. To su fabrike koje su bile u stečaju i koje nisu radile, a danas su respektabilne fabrike koje imaju veliku proizvodnju za domaće i ino tržište", kazala je Kunosić, ističući da su posebno ponosni na to da propale fabrike danas ponovo zapošljavaju i uspješno posluju.

Osim njih, tu su i Pivara Tuzla, Duka industrija namještaja u Brčko distriktu, Farma, Ingram Srebrenik, Kaletex.

"Naša vizija je jasna, a to je vizija razvoja domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta, što kroz razvoj Binga, kao najvećeg lanca trgovina u BiH, što kroz akviziciju, spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je prijetio stečaj, poput Dite, Semberke i Majevice", istakla je Kunosić.

Govoreći o tome kako su se okrenuli sektoru proizvodnje, Kunosić navodi da su osjetili potrebu i mogućnost da razvijaju domaću privredu, jer bez proizvodnje nijedna država ne bi mogla funkcionisati.

"Sektor trgovine je vrlo važan, ali je važno i ulaganje u proizvodne kapacitete zbog čega smo se orjentisali prema tome", poručila je. 

Najveći domaći investitor

Stvaranje ove grupacije trajalo je 30 godina i to ih je danas dovelo do epiteta najvećeg investitora. 

Posljednjih skoro 30 godina Bingo Group je na domaćem tržištu investirao preko 850 miliona KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. Ove investicije podrazumijevaju investicije u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj, tehnologiju i ljude.

"Sve te investicije sa dobiti i kreditnim zaduženjima su uloženi u Bosnu i Hercegovinu. To su transparentni podaci s kojima dokazujemo da možemo doprinositi razvoju naše zemlje kao države", istakla je Kunosić.

Da je neupitan ekonomski doprinos grupacije sveukupnoj ekonomiji BiH pokazuje podatak da godišnje Bingo Group uplati preko 51 milion KM poreza i doprinosa direktno vezanih za platu, od kojih je 25 miliona KM doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, a skoro 18 miliona KM doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Kada su u pitanju budućnost i planovi, prva žena grupacije kaže da će nastaviti raditi najbolje što znaju. 

"I dalje ćemo razvijati maloprodajnu mrežu, revitalizirati fabrike, otvarati nove proizvodne pogone i nastaviti raditi na unapređenju uvjeta rada svakog od zaposlenika posebno u sektoru trgovine i proizvodnje. Ljudi su u fokusu našeg djelovanja. S njima smo izgradili najjaču domaću poslovnu grupaciju, koja je u isto vrijeme i najveći domaći investitor u državi. U budućnost idemo sa jasnom vizijom, čiji su neizostavan dio naši uposleni“, izjavila je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group.

Naglašava da biti najveći poslodavac u Bosni i Hercegovini ne znači samo 9.000 radnika. Indirektno to znači 30.000 članova porodica koje smatraju članovima grupacije.

Shodno tome, kako smo već najavili, Bingo će sutra će na račune skoro 9.000 uposlenika, biti uplaćeno po 1.080 KM finansijske podrške. To znači da će Bingo kao grupacija uplatiti skoro 10 miliona KM na nivou cijele države.

Svako smanjenje poreza i doprinosa u korist radnika

Predstavnici Bingo Group istakli su da jednokratna podrška nije dovoljna te da je krajnje vrijeme da država omogući rasterećenje privrednika u korist radnika.

"Mi kao najveći poslodavac javno se obavezujemo da ćemo svako rasterećenje poreza i doprinosa direktno preusmjeriti u korist radnika. Svako smanjenje ovih nameta, rezultirat će direktnim povećanjem plata radnika. Biti najveći poslodavac, predstavlja veliku obavezu prema skoro 9.000 zaposlenih i oko 30.000 članova njihovih porodica. Naše pojedinačne akcije nisu rješenje, reakcija države je potrebna bez odlaganja", naglasila je Kunosić.

O stalnom unapređenju uslova rada u Bingo trgovinama govorio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo. 

Edin Ibrahimovic

 

"Ponosni smo na činjenicu da naši uposlenici imaju najviša prosječna primanja u oblasti tradicionalne trgovine u BiH, koja u prosjeku iznose oko 1.049 KM neto, te 1.429,42 KM bruto.  Ove godine smo uposlenicima isplatili 350 KM regresa, koji sa ovih 1.080 KM predstavljaju 1.430 KM dodatnih primanja, što je praktično i više od 13-te plate za naše radnike", istakao je on, osvrnuvši se i na izazovne godine u vrijeme pandemije kada su 2020. godine zaposlenicima povećali plate za 20 posto. 

"Puno je razloga zašto smo ponosni. Iza nas stoje konkretni brojevi i oduvijek smo bili posvećeni unapređenju rada naših zaposlenih. Za sve naše kolege koje pokazuju iznad prosječne rezultate, imamo izvandredan tim internog napredavanja. Ponosni smo na naš tim nabave, logistike, distribucije i sve ostale iz funkcije podrške koji omogućavaju da našim policama imate širok asortiman svaki dan", navodi Ibrahimović.

Ponosni su i na 770 domaćih dobavljača što je dokaz da domaće ima i uvijek će imati posebno mjesto u poslovnoj strategiji. 

Podcrtao je da svaki proizvod koji se proizvede u BiH, nalazi se na policama Binga kao snažan dokaz da su uvijek imali sluha za sve ono što se proizvode u našoj zemlji.

"To je naša vizija koju smo materijalizirali, a to je da smo mi platforma na kojoj se domaći proizvodi mogu najbolje prodavati. Samo jak domaći trgovački lanac je osnova za jaku domaću privredu", zaključio je Ibrahimović.

 

Na inicijativu vlasnika Senada Džambića osniva se Fond "Srce zajednice"

Andrijana Bukvarevićdirektorica ljudskih resursa najavila je pokretanje Fonda "Srce zajednice“, na inicijativu vlasnika grupacije Senada Džambića, koji podrazumijeva pružanje finansijske podrške oboljelim zaposlenicima, ali i članovima njihovih porodica. Godišnji budžet Fonda će biti 1.000.000 KM. 

"Fond je sistematičan način da nastavimo pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je dodatni doprinos Bingo grupacije da radno okruženje kreira kao mjesto gdje se zaposlenici osjećaju poštovano, cijenjeno i zaštićeno", izjavila je Bukvarević.

Fond "Srce zajednice" će postati operativan naredne godine.

 

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti