Sarajevo dobilo reciklažno dvorište sa prvom RE-USE kućicom

09.11.2022. 14:19 / Izvor: Akta.ba

KJKP RAD Sarajevo, u saradnji sa operaterima sistema Ekopak i Zeos eko-sistem danas je u Općini Novo Sarajevo u Paromlinskoj ulici br. 64 (preko puta Velepekare) otvorio reciklažno dvorište.

KJKP RAD Sarajevo, u saradnji sa operaterima sistema Ekopak i Zeos eko-sistem danas je u Općini Novo Sarajevo u Paromlinskoj ulici br. 64 (preko puta Velepekare) otvorio reciklažno dvorište koje je namijenjeno selektivnom odlaganju otpada.

U ovom dvorištu građani će svakim radnim danom u dvadesetak različitih kontejnera, u periodu od 8 do 20 sati moći besplatno odlagati ambalažni otpad kao što je staklo, plastiku, papir, drvo, ali i električni i i elektronski otpad gdje spadaju bijela tehnika, računari, sijalice, građani će u ovom dvorištu moći reciklirati kabasti i građevinski otpad kao i automobilske gume.

Ovo reciklažno dvorište jedinstveno je po tome što se u sklopu njega nalazi i prva "RE-USE – Ponovna upotreba“ kućica u koju građani mogu odložiti sve one uređaje i predmete koji su ispravni, mogu se koristiti, a njima više ne trebaju. Ova vrsta robe bit će proslijeđena onima koji su na neki način u stanju potrebe.

Izvršni direktor "Pogona javna higijena“  KJKP RAD, Fahrudin Tinjak kazao je da je ovo prvo reciklažno dvorište koje se nalazi u užem dijelu jedne sarajevske općine.

“Projekat se ne bi realizirao bez zajedničke saradnje našeg preduzeća i operatera Ekopak i Zeos eko-sistema. Veliku zahvalnost dugujemo i Općini Novo Sarajevo koja je prepoznala značaj jednog ovakvog projekta od značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za grad. Građane pozivam da otpad koji se ne može odložiti u male reciklažne stanice donesu ovdje i potpuno besplatno ga pravilno odlože”, kazao je Tinjak.

U narednom period KJKP RAD planira otvoriti još dva ovakva reciklažna dvorišta koja će se nalaziti na Ilidži i u Ilijašu.

Na ovaj način građan će dobiti svu potrebnu infrastrukturu kako bi pravilno mogli da odlažu otpad i na taj način očuvaju okoliš.

Elma Babić-Džihanić, pomoćnica direktora u firmi ZEOS eko-sistema, kazala je kako su vrlo sretni što su u jednom ovakvom projektu.

“Nadamo se da će ovo reciklažno dvorište biti primjer dobre prakse za sve ostale gradove u zemlji. Zahvaljujemo se partnerima što su nas prepoznali kako nekoga ko može doprinjeti jačanju svijesti o reciklaži. Pozivamo sve građane da svoj električni i elektronski otpad pravilno odlažu i recikliraju na postojeće stanice ali i u ovo dvorište, da ovakvu vrstu otpada ne mješaju sa ostalim komunalnim otpadom.Elektronski otpad potpada pod opasni otpad koji ne smije završiti na deponiji, poručila je Babić-Džihanić.

Otpad koji se donese u reciklažno dvorište bit će proslijđen ovlaštenim sakupljačima, isti će biti propisno zbrinut u državi ali i van nje.

Kao operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom Ekopak je opredjeljen za implementaciju projekata razvoja infrastrukture koja će omogućiti odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada na mjestu nastanka, sa svrhom njegove reciklaže.

"Jedan od ovakvih projekata je i ovo novo reciklažno dvorište KJKP-a RAD u Sarajevu koje će građanima omogućiti selektivno odlaganje svih vrsta ambalažnog otpada koji se može reciklirati. Ovom prilikom pozivamo građane i pravna lica iz Općine Novo Sarajevo da koriste ovo reciklažno dvorište, te da staklene boce i tegle, plastiku, kartonske kutije, drvene palete i limenke odlože u posebne kontejnere. Na ovaj način će se smanjiti količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na deponiji Smiljevići, a ambalažni otpad iz reciklažnog dvorišta će biti transportovan na reciklažu gdje će dobiti novu vrijednost”, kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Reciklažno dvorište koje je danas otvoreno doprinjeti će unaprjeđenju komunalne infrastrukture.

"Dvorište je prvenstveno otvoreno zbog građana i moći će ga koristiti kako bi sve kabaste dijelove otpada željeli da odlože na pravi način. Ovdje se moći deponovati električni I elektronski uređaji, manje količine građevinskog otpada te autogume”, kazao je za Akta.ba Mirza Ramić, portparol KJKP RAD.

Ramić je kazao da je suština ovog reciklažnog dvorišta da se građanima omogući neometani pristup. Tako da svi sa svojim vozilom mogu doći i otpad lagerovati na propisani način u kontejnere koji su određeni za isti.

“Na ovaj način dobijamo čistije okruženje, vodimo računa o otpadu koji proizvodimo i na adekvatan način ga zbrinjavamo ili mu dajemo novu dodatnu vrijednost, što je jako bitno. U narednom periodu očekuje se postavljanje i dodatnog broja kontejnera ali i kanti za selektivno odlaganje otpada u domaćinstvima”, kazao je Ramić.

Na ovaj način će količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na deponiji Smiljevići biti znatno reducirana, a operateri sistema Ekopak i Zeos eko-sistem će se pobrinuti da prikupljeni ambalažni, te elektronski otpad bude predat na reciklažu i iskorištenje.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti