Alarmantno u peradarskom sektoru: Uvoz enermno povećan, 30 posto firmi ugašeno

10.11.2022. 07:43 / Izvor: Akta.ba
živinari

Na sastanku Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH sa predstavnicima državnih i entitetskih institucija zaključeno je da je stanje u ovom sektoru alarmantno.

Na sastanku Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH sa predstavnicima državnih i entitetskih institucija zaključeno je da je stanje u ovom sektoru alarmantno, najviše zbog povećanog uvoza koji je doveo do gašenja pojedinih domaćih firmi.

"Poskupljenje energenata, sirovina i repromaterijala, velika opterećenja od strane države i 3.000 parafiskalnih nameta, problemi radne snage i uvoza živinarskih/peradarskih proizvoda drastično se odražavaju na proizvodnju", saopšteno je iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

U saopštenju se navodi da je uvoz pilećeg mesa za čak 1000 tona veći ove godine.

"Još veći problem predstavlja što se uvozi smrznuti file iz Turske kojem je starost nepoznata i koji se nezakonito stavlja u promet nakon što se odmrzava i koristi u prodaji kao svježi proizvod u prodavnicam, restoranima i roštiljnicama. Tako trgovci prave nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvocnji damping cijenama. Kazne za ovakve prekršaje su minimalne pa i kada ih inspekcija izrekne nemaju nikakav efekat". saopšteno je.

Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea, i da se propisu drastične kazne radi narušavanja zdravlja potrošača, narocito djece.

Iz Odbora podsjećaju da proizvođači konzumnih i rasplodnih jaja, kao i jednodnevnih pilića skoro dvije godine traže da nadležne drzavne i entitetske službe urade spiskove farmi koka u BiH, kao osnovnog početnog uslova za odobrenje izvoza u zemlje EU.

"Proizvođači su izrazili ogorčenje radi kašnjenja ove aktivnosti i zahtjeve da se ovoj jednostavan posao hitno zavrsi. Mogućnošću izvoza za koje postoje kapaciteti bi se rasteretilo domaće tržište. Mora se konstatovati da je cijena konzumnih jaja najmanja u regionu od svih zemalja u okruženju, a da se ne govori o zemljama EU. Kao validan dokaz je to što nema uvoza jaja u BiH jer niko radi cijena nema interesa da to radi", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je potrebno da oba entiteta ukinu podsticaje za uvozne piliće jer bi tako spriječilo podsticanje strane proizvodnje te da samo domaća proizvodnja ima pravo na korištenje podsticaja.

Iz Koordinacionog odbora zivinara/peradara BiH naglašeno je da očekuju pomoć vlasti u teškim vremenima, a sve kako bi se sačuvala proizvodnja, kao i radna mjesta 20.000 radnika zaposlenih u ovom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti